Атрактивни кушии за Тодоровден в Родопите

Конен парад за Тодоров ден в Чепеларе и атрактивни състезания в Момчиловци, са само част от "афиша" за традиционния пролетен празник. За пръв път тази година Конския Великден, както още е известен денят на Свети Тодор, ще се проведе и в смолянското село Арда.

Традиционният празник за Тодоров ден в Чепеларе, ще започне 10.30ч.в събота.

Конен тропот на напети и празнично накипрени жребци, ще огласи главната улица. Парадът ще започне в 11ч., следван от  състезанията по майсторска езда. Теглене на тежки дървени трупи, от поне 1.5 кубика, е типичното за Чепеларе силово конно шоу. Празнично накичените коне от Чепеларе ще демонстрират физическа сила, а ездачите майсторлък в сложното управление на тежко натоварен кон.  

Празнично веселие ще събере стотици на Тодоров ден и в село Момчиловци, което по традиция от 15 години чества деня със зрелищен конен спектакъл .

Майсторлък в ездата, сложни скокове и много атрактивни изненади са подготвили местните домакини.

Организаторите пазят в тайна специалните номера в програмата за тазгодишната кушия.

Почитателите на Конския Великден в родопското село обаче припомнят, че гвоздей на конското дефиле от предишни години, е бил тегленето на „Москвич”.

На въпроса какво ново са подготвили за празника в събота, организаторите от Момчиловци отвръщат:”Елате и ще видите, хем ще се забавлявате, хем ще пийнете и хапнете”.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини