Легендата Лотар Матеус е новият селекционер на България

Германската футболна легенда Лотар Матеус наследи Станимир Стоилов начело на националния отбор по футбол на България.

Специалистът е избран единодушно на провелото се заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.

Засега не е ясно дали Матеус ще води тима в предстоящия мач с Уелс или на скамейката ще седне Михаил Мадански.

Че Лотар Матеус е фаворит за селекционер на България, потвърди по-рано днес вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. "Аз съм за чуждестранен треньор. Матеус е легенда и име във футбола. Той е и представител на германската дисциплина", каза Фурнаджиев.

Президентът на БФС Боби Михайлов е предложил на Матеус да води "трикольорите" до края на настоящите квалификации и в кампанията за Мондиал 2014. Михайлов прекара над една седмица в чужбина в търсене на наследник на Станимир Стоилов. "Лотар Матеус е новият селекционер на националния отбор. Договорът ще бъде подписан до няколко дни. Контрактът е за 2+1 години, с опция за удължаване. Избрахме измежду 25 души. Финансовите параметри засега няма да бъдат оповестявани. Първоначално Михаил Мадански ще помага на Матеус, а към щаба ще бъде включен и подалия оставката си Цанко Цветанов”, коментира Михайлов.

Кой е Лотар Матеус?

Лотар Херберт Матеус е германски футболен треньор и един от най-успешните германски футболисти за всички времена. Той има рекордните 150 участия и 23 гола с германския национален отбор по футбол. Многократен шампион и носител на купата на Германия, шампион на Италия.

Лотар Матеус е Европейски шампион през 1980 г. и двукратен вице-световен шампион през 1982 г. и 1986 г. Участва на 5 световни първенства по футбол и през 1990 е световен шампион като капитан на германския национален отбор. Играл е за Борусия Мьонхенгладбах, Байерн Мюнхен, Интер Милано и за Ню Йорк Ню Джърси Метростарс.

След прекратяване на активната си спортна кариера Матеус се отдава на треньорската професия. Първият отбор, който поема е СК Рапид Виена (6 септември, 2001- 10 май, 2002). Следват ФК Партизан Белград (22 декември, 2002 - 13 декември, 2003) и Атлетико Паранаензе (1 февруари, 2006). Матеус водеше и националния отбор по футбол на Унгария от 1 януари, 2004 до 31 декември, 2005.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини