НАП запорира сметки на длъжници и по интернет

Публичните изпълнители на НАП вече запорират банкови сметки по интернет.

Запорните съобщения до банките се изпращат по електронен път, подписани с електронен подпис.

Новият начин на налагането на тази обезпечителна мярка стартира пилотно в София, Варна и Пловдив.
Над 1000 души с просрочени задължения за данъци и осигуровки от трите региона получиха запор на банковите си сметки след изпращане на запорно съобщение с електронен подпис.

Запорът върху банковата сметка е една от принудителните обезпечителни мерки, които НАП налага заради невнесени в срок данъци и осигуровки. Друга подобна мярка е запор върху работната заплата.

Сред собствеността, която подлежи на запор са движимите вещи - лични и служебни автомобили, селскостопанска техника, яхти и други.

Освен да ги запорират, инспекторите от НАП могат и да ги продадат на търг ако некоректните данъкоплатци отказват да внесат просрочените си задължения.

Запори могат да бъдат наложени и върху оборотните стоки на фирмите и върху бъдещи плащания към тях. Публичните изпълнители често налагат и възбрани върху недвижимите имоти на длъжниците.

От приходната агенция съобщават, че тези обезпечителни мерки се налагат, когато са изчерпани всички други възможности да бъдат събрани натрупаните и неплатени данъци и осигуровки.

Прилагането на новия начин на запориране на банковите сметки ще продължи, като предстоят преговори за разширяване на кръга на банките, с които ще се работи.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини