Стартира услугата преносимост на номера на едно гише

От днес започва да действа услугата преносимост на номерата на едно гише за мобилните номера, за страционарните и за така наречените негеографски номера, които започват с префикс 800, 700 и 90. Това са републиканските услуги, предаде БНР.

Абонат, който желае да си смени оператора от днес, отива при предпочитания оператор и без да се налага да има контакти с предишния си оператор си пренася номера.

"Условието е да е изчистил задълженията си към предишния си оператор", обясни за Хоризонт и БНТ председателят за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Той изтъкна преимуществата на новата система.

„Първо, икономисваме време, второ, бюрокрацията е намалена два пъти, трето - премахва се изкушението и формите на операторите с различни средства да задържат абонатите", информира Божков.

С услугата "на едно гише" самият срок за преносимост се намалява два пъти. Досега беше 10 дни за мобилните номера, сега става 7 дни, за фиксираните беше 15 дни, сега става пак 7 дни, когато става дума за група номера смяната става за 10 дни, така че самият прозорец за преносимост, тоест техническото време, когато вие няма да имате възможност да комуникирате с новия оператор е в рамките на 1 работен ден.

"Повече никой няма право да отказва заявление за преносимост и да ви разтакава", отчете още Божков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини