На 6 август стартира услугата "едно гише" за пренос на номера

Процесът на преносимост на номерата приключи в Европейския съюз през 2005 г. във всички страни, а пет години по-късно ние още се борим и убеждаваме операторите, че това трябва да се случи и у нас. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, цитиран от Фокус.

По думите му на 6 август ще стартира новата услуга за преносимост на "едно гише", както за мобилните номера, така и за географските номера. По-късно това ще се случи и за негеографските номера.

Според Божков преносимостта на номерата България е била изключително изостанала. През април 2008 г. стартира услугата преносимост на мобилни номера, а през 2009 г. – преносимост на фиксирани номера. Тъй като е имало определена съпротива от страна на операторите, първо бе въведена услугата на две гишета (когато потребителят посещава офисите на настоящия и бъдещия си оператор), с тенденцията след определен период да се направи анализ на пазара и да премине към общоевропейската практика – преносимост на едно гише (заявлението за преносимост се подава директно при новия оператор).

"Радвам изключително много, че успяхме да завършим този процес и процедурата беше подписана от операторите, но това стана с цената на изключителни усилия, имаше дори и наказателна процедура срещу България от Европейската комисия. Върху КРС и персонално върху мен беше упражняван изключително голям натиск, във всякакъв аспект и под всякаква форма.

Аз съм готов да понеса този натиск, стига българският потребител да получи тази услуга. Не искам да се спирам на този момент, но хора, близки до операторите, лица, които имат бизнес в този сектор, се опитаха с всякакви форми и средства, включително и заплахи, да влияят на процеса. Засега ние издържаме на този натиск, смея да твърдя, че и в бъдеще ще продължаваме да следваме европейските норми, още повече имаме подкрепата на правителството за нашата дейности – както за намаляването на цените, така и за повишаване на качеството на услугата", коментира Веселин Божков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини