САЩ: "Абсурд" е да платим 65 трилиона долара компенсации на КНДР

САЩ окачествиха като "абсурд" поисканите от Северна Корея 65 трилиона долара като компенсация за нанесени от политиката на Вашингтон щети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Северна Корея може да обвинява само себе си за своята изолация и за мизерията на своя народ", заявил пред журналисти говорителят на Държавния департамент Филип Краули. "БВП на Южна Корея е шест пъти по-голям от този на Северна Корея, която на практика е в икономически колапс", подчертал Краули. Той окачестви икономическата обстановка в Северна корея като "трагедия за хората" и стовари вината за това изцяло върху правителството в Пхенян, посочва АП.

Вчера, в деня, в който се навършиха 60 години от началото на Корейската война /1950-1953 г./ Пхенян обяви, че САЩ трябва да изплатят 65 трилиона долара компенсации "за враждебността, която Вашингтон е проявявал към Пхенян".

Подобни искания се появиха през януари 2007 г. в един от водещите севернокорейски вестници, като бяха взети предвид убитите граждани в Корейската война от 1950-53 г. и други загуби на Севера по време на бойните действия и след тях.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини