Обувка на 5 500 години

Снимка: Kris`s Archaeology Blog

Международна археологическа eкспедиция, работeща в провинция Вайоц Дзор в Армения близо до иранската граница, намери най-древната в света обувка.

Обувката е открита в пещера, подът на която бил покрит с древни овчи екскременти. Те изиграли ролята на консервант. Постоянната ниска влажност и температура в пещерата са другите фактори, благодарение на които находките са се запазили в превъзходно състояние до наши дни.

Обувката е 37-и номер. Изработена е от кожа и има връзки. По някаква причина тя е била натъпкана с трева. Проби от кожата и от тревата били датирани независимо по радиовъглероден метод в две лаборатории във Великобритания и САЩ. Резултатите били еднакви - 5,5 хил. години.

Досега най-древните обувки принадлежаха на „ледения човек” Отци, намерен в ледник в Алпите през 1991 год. Отци останал в леда преди около 5300 год. Археолозите са откривали и по-древни образци на сандали.

Освен древната обувка, в пещерата във Вайоц Дзор са открити отлично запазени  пшеница, ечемик, кайсии и други хранителни запаси принадлежали на обитателите и.

Статия за откритието и интервю с ръководителя на разкопките Рон Пинхаси от Университетския колеж на Корк са публикувани в PLoS ONE.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини