Проблеми с кредитите?

Най-вероятно вие сте един от милионите българи, които попаднаха в клопката на собствените си желания, удовлетворяването на които ставаше лесно и с цената на кредит, леснодостъпен само допреди година-две. Настоящата криза обаче, която все по-силно се усеща и в страната ни, може да ви постави в тежка ситуация. Безработицата е най-големият ви враг сега и в бъдеще, като тя се очаква да продължи да се повишава.

Ето и няколко съвета как да менажирате своите задължения.

1. Каквото и да правите продължавайте да плащате минималните си вноски по кредитни карти, или теглени кредити.

Отложете планираните си големи покупки или луксозно потребление, както и планираната почивка в чужбина, ако нямате средства да си погасявате минималните вноски по изтеглените кредити.

Ако си мислете, че една или няколко просрочени или неплатени вноски не са чак такъв голям проблем, помислете пак. Освен значителните по размер такси, които традиционно се начисляват по необслужване на вашата кредитна карта или потребителски кредит, често наказанието може дори да е по-голямо.

Прочетете договора си и се запознайте с тези клаузи за неспазване на сроковете за погасяване на задълженията си, които най-вероятно не сте прочели, когато сте го вземали и сте си мислили, че няма проблем.

Това ще ви предпази от неприятните последици от примерно срещу вас кредитора да е завел дело. Ще ви предпази от това да попаднете в негативен кредитен регистър на нередовните платци, което може да ви струва отказване на бъдещи кредити и много др.

2. Опитайте се да преговаряте с финансовата институция.

Банката, която ви е отпуснала кредита, не бива да се разглежда като враг или субект, който е ваш противник. Финансовите институции разбират положението и е доста възможно да имат въведени кризисни правила. В крайна сметка за тях не е добре да стават собственици на имоти, автомобили втора ръка или примерно потребителска техника.

Ако нямате временна възможност да плащате своите вноски, опитайте се да обясните това на някой кредитен инспектор, да предоговорите условията на плащанията и лихвите, начина на погасяване на кредита,или какви други опции имате. Не забравяйте, че тези възможности банката няма да ги рекламира, защото не е добре да се насърчават кредитополучателите да стават масово нередовни платци. Това разбира се не означава, че не съществуват, а и всеки случай би могъл да се разглежда в частност от финансовата институция.

3. Обмислете консултация със специалисти.

Ако не ви се ходи директно в банката или от там са ви отказали, може би е добре да се обърнете към професионални консултанти. Това им е работата и най-вероятно те биха могли да ви предложат нещо за справяне със ситуацията, което ви е убягнало или което не сте се сетили сами.

4. Знайте си не само задълженията, но и правата.

Банките правят договорите си за кредити от позицията на по-силната страна и разбира се вашите права най-вероятно са сведени до минимум. В една изключително конкурентна среда, обаче, каквато бе тя преди две години, е доста възможно някои банки да са залагали в условията си и известни привилегии за кредитополучателите. Уверете се, че не сте ги пропуснали и ще се възползвате от тях.

5. Консолидирайте задълженията си.

Понякога може да е доста досадно и объркващо да имате плащания към 10 различни институции. Освен, че това може да ви отнема много време да се занимавате, възможно е понякога да пропускате някое плащане, поради сложността на структурата на задълженията ви. Рефинансиране на по-малките задължения и особено на по-скъпите такива може да ви спести не само средства, но и доста време, което някои казват, че е "пари".

6. Не прибягвайте към лесни кредити.

Много хора ще се опитат да се възползват от временната ви некредитоспособност с обещания за подпомагане срещу минимална месечна вноска. Обикновено такива обаче, са изключително неизгодни и при лихви в пъти по-високи от тези на нормалното финансиране. Мислете дългосрочно, все пак рано или късно ситуацията ще се подобри, както и кредитирането, което в момента е изключително свито.

Източник: banknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини