Технология, използва на Марс, ни спасява от недостига на вода на Земята?

Технология, използвана на Марс за търсене на вода, може да спаси нашата планета от конфликти, породени от недостига на вода, пише британският в. „Дейли телеграф", цитирайки учени от американското космическо управление НАСА.

Според експертите, представили теорията си на конференция в град Александрия, в Египет, за търсенето на вода в пустинни райони в Северна Африка или в Близкия Изток, може да бъде използвана апаратура, подобна на сондата, която беше изпратена за изследване на Червената планета през 2007 г., пише БТА. Сондата откри, че пустинята, която покрива Марс, е разположена върху воден лед, чието количество е достатъчно, за да залее Червената планета.

Сондата използва радара Марсис, който има 40-метрова антена, способна да „погледне" какво се случва на дълбочина от 3,7 км под повърхността на Марс.

Преди няколко години анализи на НАСА разкриха, че сладководни езера и долини, датиращи отпреди 6000 години, „се крият" под напуканата от сушата повърхност на суданския район Дарфур, припомня изданието. Подобни открития могат да бъдат направени и на други места в този район, ако се използва „марсианската технология", казват учените.

За 2018 г. е предвидена и първата европейска флагманска мисия до Марс. Според плановете тогава ще бъде изстрелян роботизиран всъдеход. Всъдеходът "ExoMars" е предназначен да търси доказателства за съществуващ или съществувал живот на Червената планета. Годината за изстрелването обаче вече е променяна два пъти. Първоначално мисията беше насрочена още за 2011 г. а после отложена с пет години. Именно през 2016 г. обаче ще бъде изстрелян орбитален спътник като първа стъпка в изучаването на тайните на планетата в рамките на съвместната програма между НАСА и ESA. Целта на спътника ще бъде да изследва източниците на откритите неотдавна следи от метан по повърхността на Червената планета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини