Хасково ще кандидатства за електробуси, обновяване на квартали и саниране на сгради

Изображение 1 от 3

  Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) на Община Хасково е класирана на първо място в Южен централен район. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Хасково Станислав Дечев.

  „Хасково кандидатства с пет концепции, в тежка конкуренция с всички общини от ЮЦР от областите Хасково, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Всички наши концепции са допустими за финансиране. С радост съобщавам, че т.нар. голяма концепция е класирана на първо място сред всички, оценена е най-високо и от държавата, и от Регионалния съвет за развитие на ЮЦР. Затова благодаря на екипа на Община Хасково и на партньорите от общините Харманли, Свиленград, Маджарово и Симеоновград, на МБАЛ Хасково и всички неправителствените организации, с които работим заедно. Явно е, че сме се справили блестящо, за да бъде оценена толкова високо нашата работа“, подчерта Станислав Дечев.

  Амбициозната концепция „Преодоляване на неравенствата в ЮЦР в периферни общини по направление Хасково-Харманли-Свиленград за преход към въглеродно неутрални, климатично устойчиви и социално-приобщаващи градове“ предвижда изпълнението на 42 дейности, а индикативната й стойност е 96 млн.лв.

  Концепцията представя визията за развитие на общините-партньори за следващия програмен период и включва редица ключови проекти като: нови електрически автобуси за обществен превоз и въвеждането на интелигентна транспортна система в Хасково. С това ще се завърши цялостната модернизация на градския транспорт и процесите за интелигентно управление, включително със система за информиране на пътниците в реално време.

  Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково ще бъде напълно обновена чрез мерки за енергийна ефективност. Ще бъдат модернизирани и като сграден фонд, и като техника от последно поколение, почти всички отделения на Областната болница, ще бъде реализиран и т.нар. Мобилен медицински кабинет, който да осигурява медицинска помощ в малките населени места, всички площи на територията на МБАЛ ще бъдат озеленени. Ще се въведат мерки за енергийна ефективност в сградата на Младежки център Хасково, там ще се изгради и Астрономическа обсерватория от последно поколение. Специализираната болница за онкологични заболявания също е в включена в концепцията с мерки за енергийна ефективност. Визията за Хасково предвижда още изграждане на нови зони за отдих и зелени пространства в три квартала –„Орфей“, „Любен Каравелов“ и „Бадема“, ще се възстановят съществуващи зелени пространства, паркинги, тротоари. Заложен за изпълнение е и ремонт пътят Корен-Криво поле-Елена, до границата с община Харманли. Предстои да бъдат модернизирани сградите на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ “Хр. Ботев“ в село Войводово. В ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ ще бъде изграден Център по изкуствата. Красивата сграда на Градската художествена галерия "Атанас Шаренков" ще бъде реставрирана и реновирана, а дворното пространство ще бъде благоустроено.

  Втората индивидуална концепция на Община Хасково е „Зелено Хасково“. Тя е за озеленяване на градската среда и за намаляване на вторичното запрашаване. Фокусът е върху подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез инвестиции в засаждането на растителни видове и изграждане на зелени поясни, зелени стени по протежение на улици и булеварди, озеленяване на „кални петна“, зелени покриви на спирки и др., включително интелигентни/иновативни зелени решения. Тук индикативният ресурс е 6 927 000 лв. Дейностите ще се извършват в рамките на урбанизираната територия на Община Хасково.

  В концепцията на Община Димитровград, където Хасково е партньор, ще се обновят сградите на две детски градини „Звънче“ и „Ян Бибиян“. Ще се разкрият и три нови социални услуги в Хасково- Резидентска грижа за пълнолетни лица със сетивни нарушения с две сгради, Здравна услуга за възрастни лица с невъзможност за самообслужване и Дневен център за пълнолетни лица с трайни увреждания. Тази идея на Димитровград и Хасково е класирана на трето място и също ще бъде изпълнена.

  Другата мащабна визия за Хасково и региона е концепцията, която включва изграждането на Мултифункционална зала и базата на Петрово бърдо е класирана на пето място. Проектите на АПИ за изграждане на околовръстните дъги на Хасково, където община Хасково е партньор, също са класирани. Предстои да се търси решение за тяхното финансиране.

  Тези идеи за развитие и инвестиции чертаят развитието на Хасково и региона за следващите години. Предстои стартиране на Европейските програми за финансиране, одобрение и изпълнение на проектите, включени в КИТИ.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ив
   Иван
   20 -5
   20:20, 29 май 2024
   Нека краденето да започне сега! Оправете улиците, че са навсякъде с дупки. Булевард " Съединение", " Добруджа, и много други важни артерии на града
   • Pu
    Puff
    17 0
    21:58, 29 май 2024
    Първо ВИК да си подмени тръбите навсякъде и после преасвалтиране.
    ВИК са разкопали целия град
   • Гр
    Гражданин
    16 -3
    22:01, 29 май 2024
    Първо всички крадци на въжето барабар с Дечев,Добрев, Иванов и т.н. тогава пари за инфраструктурата! Крадливо племе!
  • 2
   Ст
   Сталин
   1 -1
   20:21, 31 май 2024
   Отврат е тоя кмет!Няма пари а електрическо колело кара?
  • 3
   Аз
   Аз
   2 0
   20:27, 31 май 2024
   Дечев, защо санираш 33 блок?Там ли зи живял?
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини