Двама ХИВ позитивни са засечени до този момент на годината в Хасковска област

    Двама души, носители на ХИВ, са установени до този момент на година в Хасковска област.

    Засечените случаи от РЗИ са на един мъж и една жена във възрастова група 40-44г. и 45-49г.

    През 2023 година в област Хасково са съобщени и регистрирани 7 потвърдени случаи на позитивни. Става въпрос за 4 мъже и 3 жени на възраст между 18 и 42 години.

    В момента върви третият етап на Националната антиспин кампания, с който всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в центъра на Хасково, на площад „Свобода“, днес до 14 часа има екип на РЗИ, който прави безплатни и анонимни изследвания в мобилен медицински кабинет.

    Тазгодишното мото на международната кампания e: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

    Тя цели да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към темата като обществен проблем. От друга страна целта е и към повишаване вниманието на обществеността към факта, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях.

    Отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък, посочи д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково.

    Близо 39 млн. възрастни и деца в света живеят с ХИВ/СПИН към края на 2022 г. Данните са на Световната здравна организация. Броят на новоинфектираните е 1,3 млн. души, а броят на починалите от заболявания, свързани със СПИН, е 630 хил. души.

    Данните сочат, че в световен мащаб близо 76% от инфектираните с ХИВ лица получават антиретровирусна терапия.

    За периода 1986, откакто в България се води официална статистика, до 2023 г., са регистрирани 4301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са узнали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са 253.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини