В Кърджали отбелязаха Деня на Европа и 79-та годишнина от края на Втората световна война

79-та годишнина от победата над хитлеризма и фашизма, ознаменувана с края на Втората световна война беше отбелязана в Кърджали.

Паметта на загиналите в най-кръвопролитната война в човешката история бе почетена с минута мълчание.

Пред  паметните плочи на загиналите във войните на площад „Освобождение” в Кърджали бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината Ерол Мюмюн, областния управител Никола Чанев, партии, организации и граждани.

На 9 май се чества и Денят на Европа. На тази дата през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини