Празник на община Баните и минералната вода-празник на българския дух

Изображение 1 от 6

    Грандиозен празник от българска народна музика, песни,  танци и  съвременна популярна музика,  събра жителите и гостите на община Баните, област Смолян. В три поредни дни,  от 4 до 6 май, родопчани показаха своето уважение към  целебните минерални води на Родопа планина, гордост и прослава за Родопите, България и чужбина. Живописната природа на планината, топлият минерален извор и съхранените  фолклорни традиции направиха  Община Баните  привлекателно място за лечение, отдих и туризъм. Празникът на минералната вода – балсам за изцеление много болежки в човешкото тяло се превърна в забележително културно събитие. Истинска творческа експлозия - народни песни и танци от различните фолклорни области , кръшни хора  и поп музика огласиха планината на митичния Орфей. Отвориха се сърцата и душите на родопчани, жадни за корените на българщината.  Насладихме се на красотата и величието на родопската народна песен, докоснахме се до вътрешната сила и дух на родопчани -  хората с щедри сърца и доброта, почувствахме топлината на тяхното гостоприемство. Народното веселие  в Община Баните обяви водещия Пенчо Токучев, директор на СУ „Христо Ботев“ с. Баните. Жизнерадостните и игриви ритми на оркестър „Тракийско настроение“ с ръководител Петко Кънев и неговите солисти Емилия Димитрова, Николета Христозова и Севдалин Бъкларев завладяха сцената и публиката   с разнообразието от традиционния български фолклор – тракийска, родопска, българска сватбарска и авторска музика. Краткотрайните валежи не можаха да прогонят хората, дошли да се повеселят. Както някога, така и сега, хорото като свещен ритуал събра различните поколения и цялата общност в единен ритъм.

    На сцената се изкачиха младите родопчани от  с. Баните – наследници на българските народни ритуали, учениците от СУ „Христо Ботев“  с. Баните с ръководители Надя Братанова и Милана Сивкова. В продължение на час младите продължители на българските традиции ни  докоснаха с фолклорната магия  на традиционните  танци - хора, вокални и народни песни. С радост най-малките ученици  от  група „Слънце“- начален етап, представиха „Джиновски танц“, а прогимназиалната група  с веселото име „Хоп-троп“ ни  отведоха в Пиринската фолклорна област с танца „Арап“ .  Високи професионални умения показа народната група „Родопски ритми“ в изпълнението на песента „Девойко мари хубава“ и северняшките танци  „Граовско хоро“ и  „Тъканата“ .

    Концертът на младата поп и рап певица Неделяна Христова, добила популярност в музикалното реалити формат „Музикална академия“, спечели публиката с  популярни хитове на Лили Иванова, Тина Търнар. А при великолепното й изпълнение на известната родопска песен „Назад, назад, моме Калино“ и „Бяла Роза“ , публиката не можа да устои и изви буйно хоро на площада в центъра на с. Баните. Възторжено бяха посрещнати  и поздравителните концерти на обичаните от всички  естрадна певица Тони Димитрова и Влади Ампов, Графа,   горещо аплодирани от жителите и гостите на Общината.

    В общия дух на народния празник поетесата и писател от Кърджали Христина Въчева поднесе своя поздрав към родопчаните на този благословен от Бога край като литературно - музикална композиция от свои стихове под надслов „Родопа – люлка за сърцето ми“.

    Самодейците от девет  народни читалища в региона на Баните и селата: Баните, Стърница, Малка Арда, Вишнево, Оряховец, Давидково, Загражден, Дрянка и Гълъбово изпълниха  емблематични и нестихващи  песни и танци , с което доказаха за пореден път верността и обичта си към  народното песенно и танцово изкуство.

    С голяма радост и въодушевление бе посрещнат концерта на Виевската фолклорна група с ръководител Емил Узунски и солисти Нели Узунска, Димитрия Николова и Стефан Мерков. В емблематичните им песни оживя духът, красотата и душата на Родопа планина. Виртуозните им изпълнения ни накараха да усетим магията на планината, да се почувстваме горди българи.

    На 5-ти май кметът на  общината Павлин Белчев   официално откри празника на площад „Шести май“.  Той поздрави жителите и гостите  с  празника на  община Баните и минералната вода и най-големия християнски празник Възкресение Христово, отразяващ нашата вяра в доброто и във Възкресението на Божия син, като подчерта, че празника се е превърнал в своеобразна родова и приятелска среща, на която всички са близки и „трябва да сме горди, че живеем в този край и има какво да празнуваме“. Г-н Белчев благодари на всички присъстващи, че са избрали община Баните и връчи златен пакет на дългогодишния кмет, ръководител на общината 22 години Райчо Данаилов. Наградата се дава за успешните мандати в общината на Райчо Данаилов по време, на които са реализирани много дейности в строителство, благоустрояване и инфраструктура.

    Народното веселие продължи през целия ден с изпълнения на Албена Вескова – солист на Ансамбъл „Българе“, която започна своя концерт с химна на Родопите „Бела съм, бела , юначе“, Хамид Имамски, сръбски хитове с Мирослав Тросков, гръцка вечер с Ина Гаярди, Преслава и Ивайла.

    Празникът продължи и на 6 май с шоу и интересни занимания за децата, концерти на Светла Дукатева, Тинчо Севдалинов с оркестър „Пим“ и Златко Кафеджиев.

    Под патронажа на кмета на общината  Павлин Белчев младежта на община Баните проведоха регионален футболен турнир. В спортната надпревара между седемте отбора, победител се оказа „Бактрейд“ Пловдив, който на финала завърши с 2:0 срещу „Светкавица“ Баните. На спортното игрище в с. Баните, учениците участваха и в хокеен турнир „За Купата на община Баните“. Златната купа беше спечелена от домакините-отборът на „Мечките“.

    Домакините на този пролетен празник получиха поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, от Михал Камбарев, народен представител в 49-то Народно събрание и много други.

    Три дни безкраен празник, родопчани и гости на този прекрасен  родопски край танцуваха и се веселиха от душа и с цялото си сърце. Българската народна музика, песни и танци са онази магия, съхранила народа ни през вековете, магия, която ни кара да се чувстваме горди българи. Нека я съхраним и популяризираме, за да пребъде българското! За да ни има пред света!

    За да направим нашия свят още по-богат и хубав!

    Христина Въчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини