Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултат от тяхното желание, каза Николай Денков, след като върна неизпълнен мандат

Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултат от тяхното желание. Това каза номинираният за премиер с втория мандат на коалиция "Продължавам промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и министър-председател в оставка акад. Николай Денков. Президентът Румен Радев му връчи втория мандат, малко след което Денков върна папката с думите, че мандатът няма да бъде изпълнен, предаде БТА. 

Аз ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление, коментира Денков. Няма подкрепа за управленската програма, за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултат от тяхното желание, добави той.

Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори, каза Денков. Той допълни, че има достатъчно индикации за това и даде пример с внесения състав на Министерския съвет - „едностранно подписаното споразумение по текст, който не беше съгласуван, четири пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата без да е ясно какво се случва след това“.

Денков каза, че българските граждани отново, за съжаление, “ще трябва да решат накъде да продължим“. Единият вариант е да се върнем назад, там където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него, а постната пица беше основният начин да обсъждаме доходите на българите. Или ще продължим с европейския път на развитие на България, в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа на държавата, когато се намират в затруднена ситуация, коментира Денков.

Преди това съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков връчи състав на Министерския съвет на президента Радев с номинация за премиер акад. Николай Денков. Петков заяви, че връчва папката формално, по Конституция, с ясното съзнание, че тя ще бъде върната.

За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ -СДС не спазиха своята уговорка, заяви Петков.

Във втория мандат ние предлагаме акад. Николай Денков отново, с ясното съзнание, че, за съжаление, ние дадохме втора възможност от ГЕРБ -СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини