Енорийският свещеник отец Петър Гарена призова Кърджалийската енория да се моли за душата на патриарх Неофит

Енорийският свещеник отец Петър Гарена при храм „Св. Георги Победоносец“ в Кърджали, който е и бивш ученик на патриарх Неофит от времето му на викарен епископ, призова Кърджалийската енория да се моли за душата на патриарха. 

В присъствието на представители на църковното настоятелство и на миряни свещеникът отслужи тази сутрин заупокойна панихида за душата на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В словото към нея призова и за това след  кончината на дядо Неофит да има разум, разбирателство и в мир да се разделим с тленните му останки.  

Като негов възпитаник отец Петър подчерта, че има случки със Светейшия патриарх Неофит, но никога няма да забрави една: „Когато в Семинарията бях ефимерий и бях направил една беля, той тогава бе викариен епископ на патриарх Максим. Той тръгна пеша от Светия синод, изкачи се до Семинарията и ми каза само две думи: “Не бива така, ти си свещеник!“ и си тръгна. Мисля, че това ми бе най-голямата лекция от него като ректор.“, разказа отец Петър.

Той коментира, че въпреки белите одежди и титлата патриарх, дядо Неофит си е останал един монах, „който винаги вървеше с наведена глава, не толкова заради болестите си, колкото от неговата смиреност“.

Отец Петър припомни и че на Възкресение Христово Кърджалийската енория е изпращала боядисани яйца на патриарха, по думите на свещеника, като шеговит поздрав, че и в кърджалийския край има християни.

БТА

Снимка:еТВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини