Гаранциите за защита на човешките права са върхово постижение на нашата демокрация, каза Румен Радев пред Общото събрание на адвокатите

Човекът е висша конституционна ценност и гаранциите за защита на човешките права са върхово постижение на нашата демокрация, каза президентът Румен Радев в обръщението си при откриване на Общото събрание на адвокатите от страната. Той подчерта, че тези ценности не са даденост, както не е даденост и справедливостта в обществото. Тяхното отстояване изисква ясни принципи и реализимъв нашето сложно време, ежедневно усилие, каза още държавният глава. „Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Но и днес не ни е по-леко във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, феодализация и блокаж на институции, паралелно правораздаване, организирано в тайни клубове.“, обобщи Румен Радев.

Закони се приемат на едно четене, без обществено обсъждаме, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят, каза още Радев.

На Общото събрание делегатите, излъчени от адвокатските колегии в страната, ще разгледат отчетите за дейнсостта на Висшия адвокатски съвет през 2023 и ще дадатт  становища и предложения относно работата на адвокатите и дейността на адвокатурата. Темата е свързана с изготвения проект на нов Закон за адвокатурата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини