Школата по самба ''Вирадуро'' стана шампион на карнавала в Рио

Школата по самба "Вирадуро" стана шампион на карнавала в Рио де Жанейро, съобщи АФП. Дефилето на "Вирадуро" беше израз на почит към силата на чернокожите жени, интерпретирайки мита за свещената змия от Бенин.

Това е трета титла за "Вирадуро" след 1997 и 2020 г., посрещната с изключителна радост в Нитерой - град, намиращ се близо до Рио де Жанейро. Школата по самба е основана през 1946 г. "Вирадуро" водеше надпреварата по самба през цялото време на конкурса.

Церемонията беше предавана на живо по най-гледания телевизионен канал в Бразилия - "Глобо" (TV Globo).

В конкурса участваха общо 12 танцови формации. Грандиозният спектакъл на самбодрома, който побира 70 000 души публика, продължи две нощи.

Самбодромът е проектиран от архитекта Оскар Нимайер преди 40 години.

Шампионът сред школите по самба на това издание на карнавала впечатли още от самото начало с появата на фигура на огромна змия между танцьорите. Темата на спектакъла беше култът към свещената змия, почитана от жените воини мино, защитаващи кралството Дахомей, днешен Бенин, откъдето много роби са закарани насила в Бразилия.

"Вирадуро" отдаде почит и на афробразилските жени в Бразилия. Страната все още е силно засегната от расизма, въпреки че 56 процента от населението й са метиси или чернокожи.

На второ място в надпреварата по самба се класира школата "Императрица Леополдина", която спечели конкурса през миналата година. "Императрица Леополдина" пресъздаде темата за случайността през историята на младо ромско момиче.

През тази година няколко училища по самба отдадоха почит на коренното население и на героите на Бразилия от африкански произход. Школата "Салгуейро" се класира на четвърто място с дефиле, посветено на народа яномами, който е засегнат от нелегалния добив на злато в Амазония.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини