Новият македонски премиер: България се държи коректно

Намирам отношението на българските институции за много коректно, казва новоизбраният македонски премиер Талат Джафери. Пред ДВ той приветства сегашния спокоен период в двустранните отношения.

ДВ: Получихте ли вече поздравления от България за избирането си на министър-председателския пост и как оценявате отношенията между Северна Македония и България?

Талат Джафери: Знаете, че все още сме в процес на предаване на поста. Получих поздравление от парламента чрез докладчика за Северна Македония - евродепутата Илхан Кючук и смятам, че в тази ситуация изразената подкрепа е достатъчно изразителна що се отнася до мен и до поста, който поемам. Приемам това като поздравление от най-висшия държавен орган - Народното събрание, което включва всички институции.

ДВ: Как оценявате отношенията между двете страни в момента?

Талат Джафери: Имайки предвид това, че сме в година на избори, смятам отношението на институциите в България за коректни по отношение на актуалните събития. В края на миналата година на работно посещение тук беше председателят на българския парламент, когото аз приех в това негово качество. Тогава изпратихме ясното послание, че и двете страни сме готови за двустранен диалог – както междудържавен, така и междуинституционален. Именно такива послания трябва да излъчваме ние, представителите на институциите, извън индивидуалните прояви на други лица, независимо дали те представляват институция или не. Но в международните отношения е важно диалогът да е адекватен и трябва да приветстваме сегашния спокоен период в отношенията, ако съдим по изявленията и поведението на институциите.

ДВ: Г-н министър-председател, въпреки че имате ограничен и къс мандат, има ли място за някаква инициатива от наша страна към България за промяна или подобряване на тези отношения?

Талат Джафери: В момента няма поле за нови инициативи. Ние вече работим за изпълнение на поетите от нас задължения във връзка с процеса на евроинтеграцията ни. Така че приоритетен въпрос за нас сега е подготовката за изборите. Ако сега започнем някаква нова инициатива, това ще бъде чиста злоупотреба в предизборния процес, защото от гледна точка както на международните отношения, така и на международното право, не са препоръчителни никакви подобни инициативи в предизборен период. На този етап трябва да подготвим изборите, което е важно също и за отношението на международната общност към нашата страна.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини