„Една изключителна бруталност“: съдът остави в ареста майка и дъщеря за убийството на Пейо Пеев

Софийският апелативен съд отмени домашния арест на Габриела Славова и я остави постоянно в ареста заедно с майка ѝ Красимира Трифонова. Решението за двете жени, обвинени в убийството на Пейо Пеев - съпруг на Габриела Славова, е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Съдебният състав посочи, че децата са настанени при родителите на убития Пейо Пеев и те се грижат за тях. В момента няма риск за децата, те са настанени и към момента Габриела Славова следва да бъде задържана под стража, тъй като основанието за домашния ѝ арест е отпаднало, посочиха магистратите, обосновавайки решението си. Преди седмица Софийският градски съд определи Славова да бъде под домашен арест, който да се контролира с електронна гривна, за да може да се грижи за двете си деца, по-малкото от които е едва на 4 месеца.

Днес Софийският апелативен съд прие, че към момента са установени достатъчно доказателства, които подкрепят обвинението, като се позова на показанията на бащата на Пейо Пеев, който е последвал сина си до дома на Габриела Славова и майка ѝ Красимира Трифонова. Той разказал пред разследващите и че след срещата на Пеев със Славова и Трифонова е видял как „с мръсна газ“ автомобилът се отдалечава, като казва, че не знае кой е управлявал в точно този момент. Разказал е за сложните отношения между сина ѝ и Габриела Славова и за съмненията на сина му, че в предните седмици в бил упоен или дрогиран. Няма основания, според съда, да се смята, че той е предубеден.

Съдът отбеляза протокол за оглед на тялото на Пеев, медицинската аутопсия и други доказателства, събрани до този момент. Те установяват, че смъртта на жертвата е насилствено причинена.

Съдебният състав смята, че решението на Софийския градски съд е правилно и въпреки началния и ранен етап на разследването, има достатъчно основания да се предполага, че те са извършили престъплението, в което са обвинени.

Правилно, според съдебния състав, са изключени от доказателствата показанията на полицейските служители, водили беседи с Габриела Славова и майка ѝ. В мотивите си съдебният състав посочи, че това е най-тежкото престъпление и добави, че „може да се говори за една изключителна бруталност от лица, които се намират в интимни и друг вид много близки взаимоотношения и връзки“.

Според съда има и основание да се предположи, че двете жени могат да извършат друго престъпление, ако бъдат с по-лека мярка за неотклонение.

Габриела Славова се е възползвала от правото си да не присъства на заседанието и беше представлявана от адвокат, а майка ѝ бе доведена от ареста, като през цялото време криеше лицето си в съда с медицинска маска и яке с качулка. Въпреки искането на защитата заседанието да бъде гледано при закрити врата заради лични и интимни факти от живота им, които няма нужда да стават обществено достояние, съдът се позова на конституцията и на наказателно-процесуалния кодекс и реши заседанието да бъде публично. Според съдебния състав публичността на съдебните заседания са изключително важни.

„Всичко останало се нарича цензура, ако се забрани на някого да коментира. А всичко, свързано с начина, по който е коментирано, не е обект на изследване в този процес“, обърна се към защитата съдебният състав след възраженията, че когато делото в публично, общественият натиск ще действа като „бухалка“ за съда. Защитниците възразиха срещу изказването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който вчера нарече майката и дъщерята „тези злобни жени“.

„Ние с тези деца сме свързани. Ние ги обичаме. Кой е този човек, който в тази държава има право да отдели пеленаче от майчината кърма“, обърна се към съда Красимира Трифонова и поиска домашен арест и за дъщеря си, и за себе си. Според нея родителите на Пейо Пеев, които гледат двете момчета в момента, не могат да се грижат за тях. Трифонова настоя те да бъдат върнати на дъщеря ѝ Габриела или да бъдат дадени на лелята и бабата на Габриела. По думите на Трифонова родителите на убития Пеев са му казвали да не живее с Габриела Славова, а да се върне при тях, защото те са неговото семейство. Тя смята, че двамата са настройвали сина си срещу тях.

Трифонова посочи, че се води и дело за признаване на бащинството на по-малкото дете, като през цялото време наричаше Велико Минков, който дойде лично в залата, с определението „биологичен материал“. Според нея, заради това дело и претендираното бащинство от Минков Пеев ревнувал, защото Минков твърдял, че с Габриела ще бъдат щастливо семейство.

„Пейо беше бесен от ревност. Майка му му пишеше съобщения: „Недей да стоиш там, това не е твоят дом и твоето семейство." Те виждат в него едно 15-годишно момче. Дали е бил съгласен или не, е друг въпрос. С нас беше много щастлив, пред тях очевидно е говорил други неща. Чела съм съобщения как родителите му ще ни елиминират“, твърди Трифонова пред съда.

Тя подчерта пред съдебния състав, че от 30 години работи за българското общество и за българите в чужбина, като посочи, че те били в сивата икономика. „Искам да сезирам прокуратурата, че срещу моята дъщеря има заговор от Иванка и Орлин Пееви (родителите на Пейо Пеев) в опит да бъдат разделени децата и да бъдат отнети родителските права“, твърди още Красимира Трифонова.

По-рано прокуратурата представи нови доказателства, сред които резултати от видеотехническа експертиза на записите на охранителните камери, заснели автомобила на Пеев и движението преди и след убийствтото му. Пред съда бяха представени ДНК експертиза на взети от автомобила проби, както и дактилоскопна (на отпечатъци) от автомобила на жертвата. Сред новите доказателства бяха и разпит на майката на убития - Иванка Пеева и заявления от нея и съпруга й за заповеди за спешно настаняване на децата при тях.

За да поиска постоянен арест за двете обвиняеми от прокуратурата посочиха, че Габриела Славова е майка на малолетни деца, но е „неглижирала майчинските си задължения, за да отнеме живота на бащата на тези деца, а след това да опита да прикрие престъплението“.

Адвокатът на Красимира Трифонова - Велика Андонова коментира пред съда, че в обществото от седмица се води кампания за сатанизиране на Трифонова, след която манипулираното обществено мнение да играе ролята на бухалка за съда. Според защитата презумпцията за невиновност не е съобразена и не е взета предвид обществената и дипломатическа дейност на Трифонова.

По думите на адвокат Андонова, първоначално не й е била предоставена възможност да се види с адвокат, въпреки че изрично е поискала, а след това по време на разпитите над нея е упражняван физически и психически тормоз. Тя даде пример, че разпитът на Трифонова бил на отворен прозорец, за да чува писъците на дъщеря си по време на беседите.

„На какво основание децата са дадени на родителите на покойния Пейо Пеев? Какви доказателства има, че Габриела не е в състояние да се грижи за децата си?", попита защитничката на Трифонова и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Според защитата Габриела Славова не само че не е участвала в престъплението, но и се е опитала да го осуети.

„Няма ДНК и следи по колата и по ключа на колата от Габриела. Няма конкретни данни кога е настъпила смъртта, няма преки доказателства и от приложената видеоекспертиза. Видно е, че в колата е било тъмно и е имало движение. Самите експерти правят предположения за действията вътре, без да се конкретизира кой ги извършва. Не може на базата на това да се повдига обвинение“, коментира адвокат Мариана Тодорва, която представлява Славова.

Тя настоя съдът да се произнесе не за журналистите, не за главния секретар на МВР или министъра на вътрешните работи, а по фактите и доказателствата като добави, че не може някои дела да се решават под натиска на медиите.

Близки на убития Пейо Пеев се събраха пред Съдебната палата с искане за справедлив процес.

Преди началото на заседанието пред Съдебната палата се събраха близки на убития, които носеха плакати с неговата снимка и призиви за справедливост. В залата на заседанието присъстваха бащата на жертвата - Орлин Пеев, както и Велико Минков, който претендира, че е биологичният баща на второто дете на Габриела Славова. Пред журналисти след заседанието Минков коментира, че ще бъде по-спокоен, след като и двете обвиняеми вече са в ареста.

Той отправи апел към министъра на труда и социалната политика и шефката на Агенцията за закрила на детето да бъде издадена заповед за ДНК тест за него и детето, за да може да поеме грижите за него веднага, а да не се чака финала на делото, което може да се проточи до 3-4 години.„Нека издадат заповед за ДНК тест на мен и бебето. Веднага ще го платя, вместо да се чака дело в продължение на 3-4 години“, призова Минков.„Не съм психиатър, нито психолог, но поведението на Красимира Трифонова е патологично“, смята Минков и коментира факта, че Трифонова го нарече няколко пъти в съдебната зала „биологичен материал“ и че делото за бащинство, което е завел било за биологичен материал.

„Не аз към детето си, а те двете се отнасяха към мен и Пейо като биологичен материал“, коментира Минков.

На 19 януари беше открит леко обгорен (според съобщението на прокуратурата) автомобил в столичния кв. „Драгалевци“, в гориста местност на метри от главния път към хижа „Алеко“. В него беше намерено тялото на 44-годишен мъж, който по-късно беше идентифициран като Пейо Пеев. След сигнал в полицията за намереното тяло разследващите започват кратко издирване и по неофициална информация, публикувана в различни медии, разпитват първоначално четирима души. На 20 януари прокуратурата повдигна обвинение в убийство на тъщата на жертвата Красимира Трифонова и на нейната дъщеря Габриела Славова, която е майка на 6-годишното дете на Пеев.

Според полицията и прокуратурата до убийството се е стигнало след спор в колата, като се предполага, че той е заради родителски права. По случая са иззети и записи от видеокамери, които са заснели автомобила на Пеев, в който освен него влизат Габриела Славова и майка й на задната седалка. От прокуратурата твърдят, че тъщата е стискала шията на мъжа, а дъщеря й „го е притискала към седалката и при опита му да излезе от автомобила е затваряла шофьорската врата“. Според съобщението на прокуратурата Пеев е бил на шофьорското място.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини