Възходът на Тръмп буди безпокойство у американските съюзници, че САЩ може да поемат по пътя на изолационизма

Борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в Съединените щати наесен едва започна, а Доналд Тръмп вече се превърна в суперфаворита в надпреварата. По всичко изглежда, че именно предишният президент на САЩ ще се изправи на 5 ноември във вероятно повторение на дуела срещу демократа Джо Байдън, който го победи през 2020 година. Евентуалното връщане на Тръмп в Белия дом буди безпокойство у много американски съюзници, че Съединените щати може да се съсредоточат върху вътрешните си проблеми, да поемат по пътя на изолационизма и да оставят свободни ниши за свои геополитически конкуренти като Китай и Русия.

Президентският мандат на републиканеца в периода 2017-2021 г. премина под мотото „Америка на първо място“. Тръмп, който бе обвиняван от демократите, че едва ли не е спечелил, донякъде изненадващо, благодарение на намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., загърби традиционните съюзи на САЩ и каза, че с НАТО е свършено. Милиардерът отрича да е получил помощ от Москва. След като Байдън стана президент, той започна да поправя отношенията на Съединените щати с техните западни съюзници и да установява нови партньорстви, най-вече в Азиатско-тихоокеанския регион, където Китай е все по-активен. Нещо повече, той превърна Вашингтон в най-големия финансов и оръжеен донор на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо две години. Връщането на войната в Европа - доскоро нещо немислимо, възроди НАТО и показа нагледно колко е важен западният военен алианс.

С протакането на войната в Украйна, чийто край като че ли не се вижда, обаче започна да се забелязва умора у съюзниците на Киев. Политически изборни сметки, на първо място в Съединените щати, започнаха да се отразяват на помощта за Украйна. В Киев и Москва следят особено внимателно хода на предизборната надпревара в САЩ, тъй като мнозина очакват Доналд Тръмп да спре ключовите оръжейни доставки за Украйна, ако се върне в Белия дом.

В момент, когато Тръмп затвърждава преднината си в надпреварата за номинацията на републиканците, някои американски съюзници са разтревожени, че Съединените щати може да поемат по пътя на изолационизма, отбелязва Ройтерс.

Бившият президент на САЩ спечели убедително първите първични избори на републиканците, които бяха произведени в понеделник миналата седмица под формата на партийни събрания в щата Айова. Нещо повече, вчера губернаторът на Флорида Рон Десантис, който бе смятан за основен съперник на Тръмп, не само че се оттегли от борбата - два дни преди психологически важните първични избори в Ню Хемпшър, но и обяви подкрепата си за него.

Още преди този ход на Десантис специализираният сайт „РиълКлиърПолитикс“ оценяваше шансовете на милиардера да спечели номинацията на републиканците на близо 85 процента. Тръмп е и фаворит в общата надпревара. От „РиълКлиърПолитикс“ изчисляват шансовете му на близо 42 процента срещу почти 32 процента за Байдън.

Асошиейтед прес посочва, че след оттеглянето на Десантис надпреварата за номинацията на републиканците на практика се е свела до дуел между Тръмп и Ники Хейли. Постоянен представител на САЩ при ООН именно по времето на престоя на милиардера в Белия дом, Хейли изглежда точно кандидат, за какъвто се надяваха противниците на Тръмп в партията. Тя е смятана за конкурентоспособна и се радва на подкрепа сред умерените и независимите избиратели.

Все пак предишният президент на САЩ си остава фаворит. Предусещайки възможността да нанесе нокаутиращ удар, Тръмп призова нарастващата през последните дни армия от свои известни поддръжници да му помогнат да демонстрира силата си, обобщава АП.

Един завой от външната политика към вътрешни въпроси би отразявал промените в нагласите на американските избиратели, които до голяма степен са съсредоточили вниманието си именно върху вторите, отбелязва Ройтерс. Проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция „Едисън рисърч“ в Айова, показа, че външната политика е приоритет номер едно едно едва за 10 процента от участниците в партийните събрания в щата. За сравнение четирима от всеки десет са посочили икономиката, а трима - имиграцията.

Проучванията в национален мащаб дават сходни резултати. Само 6 процента от участниците в анкета, проведена миналия месец от института „Ипсос“ за Ройтерс, са определили чуждестранните конфликти като най-належащия проблем пред Съединените щати. За сравнение, 10 процента са посочили престъпността, 11 процента - имиграцията, а 19 процента - икономиката.

Вътрешните въпроси отдавна доминират в американската политика, но изолационизмът се засили през последните години, особено в редиците на републиканците. Тръмп и други лидери на партията критикуват помощта за Украйна, като бившият президент предупреждава, че Съединените щати може да бъдат въвлечени в световна война, отбелязва Ройтерс.

Нещо показателно: 53 процента от републиканските респонденти в проучване, проведено през септември от мозъчния тръст Чикагски съвет по глобални въпроси, смятат, че САЩ трябва „да стоят настрана от световните дела“. Това означава, че мнозинството от привържениците на някоя от двете големи американски партии са изолационистки настроени за първи път от 1974 година.

На този фон чуждестранните дипломати във Вашингтон се опитват да се доберат до външнополитическите планове на фаворита в надпреварата при републиканците. Съветници на предишния президент на САЩ говорят за орязване на помощта за Европа в сферата на отбраната, по-нататъшно ограничаване на икономическите връзки с Китай и използване на наказателни мита като ключов външнополитически инструмент.

„Тръмп повдига успешно въпроси за нашите съюзи и роля в света, които до голяма степен бяха приемани за даденост“, коментира Дайна Смелц, която е експерт по общественото мнение в базирания в Чикаго мозъчен тръст.

В такава обстановка чуждестранни дипломати се тревожат от съпротивата на републиканците в Конгреса срещу искането на президента демократ за отпускане на повече средства за Украйна, за воюващия срещу палестинското ислямистко движение „Хамас“ Израел и за Тайван, който е изправен пред един все по-агресивен Китай.

След победата на Тръмп в Айова редица германски политици изразиха безпокойство и призоваха федералното правителство да се подготви за евентуален негов нов мандат в Белия дом, предаде ДПА.

По-рано този месец французинът Тиери Бретон, който е европейски комисар за вътрешния пазар, довери, цитиран от Ройтерс, че докато все още е бил президент на САЩ, милиардерът е дал да се разбере през 2020 г., че никога няма да помогне на Европа, ако бъде нападната.

По време на управлението си Тръмп критикуваше европейските съюзници от алианса, че не харчат достатъчно за отбрана и разчитат изцяло на Съединените щати за своята отбрана.

„Първия път не бе лесно, и ако има втори път, също няма да е лесно“, обобщи настроенията един от най-близките американски съюзници - канадският премиер Джъстин Трюдо.

Антъни Скарамучи, който за кратко бе директор на Белия дом за комуникациите през 2017 г. по време на управлението на Тръмп, от своя страна прогнозира, че евентуален нов президентски мандат на милиардера би бил сериозен проблем за Европа.

Тръмп „ненавижда НАТО и повече от всичко иска да го премахне. Той харесва (руския президент Владимир) Путин“, увери Скарамучи в интервю за германското списание „Шпигел“. В същото време финансистът добави, че не вярва в победата на бившия президент на изборите през ноември.

Все пак Скарамучи прогнозира, че Тръмп ще подложи на натиск американските институции и демокрация при хипотетичен свой нов мандат.

Очакванията са при такъв сценарий милиардерът да назначи свои верни хора на ключови позиции в Пентагона, Държавния департамент и ЦРУ, което би му позволило да води изолационистка политика, посочва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че е притеснен от перспективата Тръмп да се върне в Белия дом, като определи твърдението му, че може да спре войната на Русия срещу Украйна за 24 часа, като „много опасно“, предаде Асошиейтед прес.

В Съединените щати, където за „чужбина“ използват думата „отвъд моретата“ (overseas), винаги е имало много привърженици схващането, че това, което се случва на няколко хиляди километра, на другия бряг на Атлантическия и на Тихия океан, не е важно. Това обаче е много опасна илюзия в един взаимносвързан, глобализиран свят.

Нападението на Русия срещу Украйна показа нагледно колко несъстоятелно е твърдението на Тръмп, че НАТО е загубила своето значение.

Освен това историята дава два много конкретни примера през миналия век колко илюзорна и опасна е представата, че Съединените щати могат да съществуват самостоятелно: Ако САЩ не се бяха намесели на страната на западните демокрации през Първата и Втората световна война, то цялото човечество можеше да поеме по много различен път...

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини