Протестът в София ескалира: Фенове запалиха полицейски бус, полицията извади водно оръдие

Фенове и полицаи пострадаха при днешния протест срещу ръководството на Българския футболен съюз в София, предава БТА. В акцията, която стартира малко след 17:00 часа в района на Националния стадион "Васил Левски" в София, се включиха около три хиляди привърженици от столицата и от страната.

Запалянковците, които основно скандираха "Оставка" и обидни квалификации към Българския футболен съюз и към президента Борислав Михайлов, също така изпяха националния химн и няколко възрожденски песни. Ултрасите използваха и пиротехника и димки. Сред протестиращите са бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев, видя репортер на БТА. Към множеството на улица "Гурко" и улица "Любен Каравелов", където основно са феновете на Левски, се присъедини и група унгарски ултраси. 

Привържениците на ЦСКА, които са най-многобройни и се събраха на Орлов мост, закрепиха транспарант с "Оставка. 18 години стигат" на един от пилоните, визирайки периода на управление на президента на БФС Михайлов. 

Третата група запалянковци се събра на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" при Софийския университет, което също беше затворено за движение.

От полицията съобщиха за БТА, че в първия час протестът преминава в рамките на нормалното и инциденти няма, но в последствие след 18:20 часа ултраси, повечето от които с маски  на лицата, започнаха да хврълят различни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по полицаите, които бяха разположени пред Националния стадион на улица "Гурко". От жардармерията на няколко пъти призоваха с мегафон феновете да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите. В помощ на служителите на реда беше докарано и второ водно оръдие, а полицаите използваха сила и разпръснаха множеството. При безредиците пострадаха служители на реда и фенове. Има и арестувани. Подпален е полицейски автомобил, нанесени са щети на паркирани в района коли и на инфраструктурата.

Исканията на събралите се ултраси са за незабавна оставка на Борислав Михайлов и на цялата управа на централата и насрочване на извънреден Конгрес до февруари 2024 година, на който да бъде избрано ново ръководство.

За охраната на мероприятието са ангажирани около 1600 полицаи от СДВР. Служителите на реда затвориха подстъпите към стадиона още в ранния следобед, като движението на моторни-превозни средства по булевард "Евлоги Георгиев" в района пред стадион "Васил Левски" е спряно и се пропускат само автобусите на градския транспорт.

Малко след 17:30 часа запалянковците на ЦСКА пристигнаха на Орлов мост и движението там беше спряно.

Организаторите на протеста призоваха събитието да премине мирно, като на него всеки български фен да изрази мнението и позицията си със скандирания, транспаранти, знамена и разрешена пиротехника, спазвайки законите на Република България, без нарушаване на правилата и агресия срещу органите на реда.

Националният отбор на България по футбол ще играе тази вечер от 19:00 часа европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион "Васил Левски".  

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини