Дни на отворените врати по минимално инвазивна хирургия се състояха в Института по роботика на БАН

Научна сесия за бъдещето на минимално инвазивната хирургия, с участието на водещи учени, се състоя в Института по роботика на Българската академия на науките (БАН). Събитието е част от инициативата Дни на отворените врати и се организира от екипа за управление на Центъра за компетентност към Медицинския университет в Плевен, съобщиха от пресцентъра на БАН.

Акад. Чавдар Руменин от Института по роботика на БАН откри сесията, като подчерта, че територията на иновациите - това е медицината, която е може би най-интензивно развиващата се област. Той представи съвместните изследователски дейности по проекта и партньорството между института и медицинските университети в Плевен и Варна.

Акад. Григор Горчев, проф. Славчо Томов и проф. Добромир Димитров от Медицинския университет в Плевен говориха за предизвикателствата и перспективите в минимално инвазивната хирургия. На форума присъстваха заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева, акад. Богдан Петрунов от отделението по медицински науки на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН, учени и студенти.

В лабораторията за експериментални разработки за нуждите на минимално инвазивната хирургия на Института по роботика на БАН пред студенти, специализанти, докторанти и академични преподаватели беше представен симулатор за лапароскопско обучение във виртуална реалност.

Инициативата е по проект на Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия "Леонардо да Винчи". В Центъра за компетентност с високотехнологична апаратура и специализиран софтуер са оборудвани десет лаборатории, осем от които функционират в Медицинския университет в Плевен (МУ-Плевен), а другите две са при основните партньори - Медицински университет във Варна и Институт по роботика на БАН.

Иновациите в Центъра за компетентност са насочени към въвеждането и използването на нови способи за извършване на персонализирана диагностика и лечение, нови методи на преподаване и обучение чрез използване на изградената инфраструктура, и за лечение и диагностика, нови здравни услуги, създаване на бази от медицински данни, използване на виртуална реалност (VR) и 3D моделиране в медицината, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини