Край Япония се появи нов остров след мощното изригване на подводен вулкан

Още един остров се е издигна от вулканичната пепел на Тихоокеанския огнения пръстен досущ като феникс - този път край бреговете на японските острови Огасавара, отдалечен архипелаг, известен още като островите Бонин.

Новата земна маса в Тихия океан е най-младата от всички свои съседи и е следствие от продължаващо подводно вулканично изригване, започнало на 21 октомври.

Вулканологът Сетсуя Накада от Токийския университет разказва пред The Japan Times, че подводното вулканично изригване, което е формирало острова, е започнало като "вертикална струя" от втвърдена магма, която се е изстреляла високо над вълните.

След това изригването е продължило с относително непрекъснати изблици.

Тъй като всички тези отломки падат обратно в океана под формата на лава, смесена с порест материал с ниска плътност, наречен пемза, скалната маса се увеличава, докато стане достатъчно висока, за да може да надникне от дълбините като перископ.

На 3 ноември подводният вулкан превключва на друг режим и изхвърля предимно пепел, казва Накада, който прелита над мястото на инцидента в този ден.

Младата земна маса се намира в непосредствена близост до Иво Джима - остров на около 1200 км южно от Токио, на който понастоящем няма постоянни жители. Някога той е бил място на известна битка между американските и японските сили през Втората световна война.

Новият му съсед се намира на малко повече от километър от брега и макар че прясната пемза не се намира далеч над водната линия, от петък тя се простираше на около два километра в диаметър.

Единствените хора, които могат да се любуват на новата гледка от Иво Джима, са тези, които са разположени в базата на японските сили за самоотбрана.

В момента изригването продължава, въпреки че изглежда е достигнало своя пик и донякъде се успокоява.

Макар че новата земна маса може да се увеличи малко през следващите дни, всяка пемза, която не е циментирана от потоците лава, ще бъде разрушена, което поставя под въпрос каква част от острова ще се задържи за в бъдеще.

Накада казва, че подводните вулканични изригвания в тази част на света обикновено продължават само около месец.

Въпреки че сме добре запознати с действащите вулкани на сушата, които са разположени около Огнения пръстен - активна зона, която обгражда Тихия океан, информацията за изворите и пукнатините, които се намират на океанското дъно, е оскъдна.

Учените смятат, че по света има над един милион подводни вулкани, но много от тях вероятно са угаснали, а дори и тези, които са активни, често се намират на твърде голяма дълбочина, за да могат да се наблюдават над водата.

Всъщност едно от най-големите изригвания в историята на Япония е резултат от подводно изригване през 1924 г. - въпреки че местоположението на вулкана е установено много по-късно.

Едва през последните десетилетия учените най-накрая уловиха подводните вулкани в действие.

Наблюдението на формирането на острови в резултат на тези изригвания е още по-рядко, въпреки че дава невероятна представа за това как някога, преди милиони години, са се образували множество такива острови в Тихия океан, включително Хавайските острови.

През 2015 г. например в южната част на Тихия океан изникна нов остров, който геолози, вулканолози, биолози и еколози можеше да изучават в детайли. През 2022 г. обаче той бе унищожен от друго изригване.

Кой знае колко дълго ще издържи новият остров в Япония.

"Съществува вероятност (новият) остров да се слее с Иво Джима, ако изригването продължи", казва Накада пред The Japan Times.

Така ли ще стане в действителност? Само времето ще покаже.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини