Израел даде 24-часов ултиматум на жителите на Газа да напуснат

Израел даде 24-часов ултиматум на жителите на част от анклава, контролират от ислямисткото движение "Хамас", да напуснат.

В писмо до ООН, публикувано по-рано, се казва, че "цялото население на Газа северно от Уади Газа" трябва да се евакуира на юг, включително служителите на ООН.

В последната си информация за войната тази сутрин Джонатан Конрикус, говорител на армията, заяви, че евакуация се иска само от жителите на град Газа.

Анадолската агенция пише, че цивилни в Газа вече са започнали да се прехвърлят към медицинския комплекс "Аш Шифа" в град Газа, най-големия медицински обект в града.

"Абсолютен хаос, никой не знае какво да прави", казва за "Гардиън" служител на агенцията на ООН за палестинските бежанци в Газа.

Според ООН в района живеят 1.1 млн. души. Населението на самия град Газа варира по различни оценки между 700 хил. души и милион.

Израел вече мобилизира стотици хиляди резервисти, събра сили в южната част на Газа и обяви тотална блокада на ивицата - без храна, вода и гориво.

Израелските военновъздушни сили съобщиха, че 750 "цели" са били ударени в Газа през нощта, "включително подземни терористични тунели" на "Хамас", военни комплекси и постове, резиденции на високопоставени терористични оперативни служители, използвани като военни командни центрове, складове за съхранение на оръжия, комуникации стаи и набелязани старши терористични агенти.

Тунелите бяха изрично посочени в съобщението на израелската армия до жителите на град Газа по-рано днес с искане да се преместят в южната част на ивицата, тъй като на север ще се действа интензивно "В следващите дни".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини