Започна проверка за оголените след наводнението мръсни канали по плажовете на Южното Черноморие

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) проверява строителните книжа и фактическото изпълнение на оголените след бедствието канализационни тръби по плажната ивица на Южното Черноморие. Това написа във фейсбук профила си министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Наводнението на Южното Черноморие оголи заустени в морето канализационни тръби. На снимки в социалните мрежи се виждат такива зауствания на плитчината на плаж "Хармани" до Созопол и на плаж “Атлиман” до Китен.

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Обилните валежи предизвикаха сериозни наводнения в община Царево. Бяха отнесени мостове и се активираха свлачища. Малки населени места и къмпинги в района бяха евакуирани.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който в четвъртък беше в парламента, каза, че се извършва контрол върху заведения, които изхвърлят отпадъчни води в морето.

Темата коментира и членът на "Продължаваме промяната" и бивш шеф на кабинета на премиера в предишното редовно правителство Лена Бориславова.

“Дали собствениците на тези заведения и хотели пускат децата си да се къпят там? А местните кметове?”, попита риторично бившата говорителка на кабинета "Петков", написа тя и сподели снимки от плаж “Атлиман”.

На уеб камерата излъчваща от плажа се вижда, че тръбите излизащи от заведението, ден по-късно, вече са заринати и върху тях има шезлонги.

„Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, коментира пред бТВ бившият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро.

Друг бивш министър на екологията Борислав Сандов каза, че по Южното Черноморие няма пречиствателни станци и добре организирана система по канализация. По думите му в периода декември 2021 - август 2022 г. нито една община не е поискала финансиране за изграждане на пречиствателни станции.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че водата в засегнатите места ще остане неизползваема, включително и за къпане, докато от регионалните инспекции не отчетата две отрицателни проби, което се очаква "в рамките на един два-два дни". Кунчев препоръча поне до следващата седмица туристите и местните да не използват и плажовете.

През август изследване на асоциация "Активни потребители" и учени от Софийския университет установи замърсяване с ешерихия коли на редица плажове на Южното Черноморие. Най-тежко според изследването беше замърсяването на "Попския плаж" в Царево.

Тогава министерството на здравеопазването обяви, че не приема за коректно тяхното изследването. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза каза, че "водата е с чудесни показатели и не крие никакви рискове и в подобни "циркове" повече няма да участва", а кметът на Царево Георги Лапчев нарече това атака срещу общината и българския туризъм.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини