Вашингтон очаква Северна Македония да продължи пътя си към пълноправно членство в ЕС

Повече от час продължи срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, който е на двудневно посещение в страната.

В краткото прессъобщение от кабинета на Пендаровски съобщиха, че на срещата е била потвърдена подкрепата на САЩ за европейските стремежи на страната, а официален Вашингтон е изразил очакване Северна Македония да продължи пътя си към пълноправно членство в Европейския съюз.

„Президентът Пендаровски подчерта значението на подкрепата, която САЩ оказват за постигането на стратегическите цели на страната. В тази посока на срещата бяха обсъдени следващите стъпки, които Северна Македония трябва да предприеме, за да напредне в процеса на интеграция в ЕС”, пише в съобщението, в което се уточнява, че по време на разговорите е била обсъдена и „ситуацията в по-широкия регион в контекста на руската агресия срещу Украйна”.

Посещениета на Ескобар в Скопие се осъществява след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз.

След края на изказванията по време на проведеното на 18 август парламентарно заседание с единствена точка в дневния ред гласуване на необходимостта от промени в конституцията на страната заседанието бе прекратено, а председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери обяви, че депутатите допълнително ще бъдат уведомени за това кога то ще продължи с гласуване. Дневният ред беше приет със 70 гласа "за", като „против“ предложението гласуваха депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левица. За гласуване на промените в конституцията обаче са необходими две трети от гласовете на депутатите.

След заседанието премиерът Димитър Ковачевски обяви, че управляващите няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и ще направят всичко възможно да осигурят необходимите 80 депутатски гласа за промяна в конституцията. 

Анализатори в Северна Македония коментират, че посещението на Ескобар е т.нар. „булдозер дипломация” с цел да се постигне решение на ситуацията, в която управляващите нямат достатъчен брой гласове в парламента, за да бъдат гласувани промените в конституцията.

В Скопие заместник-помощник държавният секретар на САЩ ще разговаря и с премиера на страната Димитър Ковачевски, както и с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който оцени разговорите „като всички други”, на които ще чуе аргументите на другата страна и ще изрази тези на ВМРО-ДПМНЕ, но няма намерение да промени позицията си да не бъдат гласувани промени в конституцията „под български диктат”.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини