Екоинспекцията глоби първомайския кмет

Акт за нарушение Закона за управление на отпадъците е съставен на кмета на община Първомай. Той е наказан за това, че не е предприел нужните мерки за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места.

През юли експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) са извършили 124 проверки, а в институцията са постъпили 76 сигнала и 9 жалби от граждани, на които екипите са реагирали адекватно и своевременно.

За констатирани административни нарушения на екозаконодателството от страна на РИОСВ – Пловдив са съставени 7 акта. С нарушители са сключени 2 споразумения за прекратяване на административнонаказателни производства. Издадени са 2 наказателни постановления. Наложена е една санкция на оператор за констатирано наднормено замърсяване на въздуха.

Сред нарушителите на Закона за чистотата на атмосферния въздух, получили актове са предприятие за производство на велосипеди в с. Рогош, цех за производство на метални конструкции в с. Крумово, складова база за хранителни продукти в землището на с. Марково, предприятие за производство на пелети и мелница в Пловдив. Във връзка с постъпил сигнал за неприятна миризма от завод за производство на целулоза и хартия в гр. Стамболийски екип на екоинспекцията е извършил незабавна проверка, при която органолептично е усетена характерна миризма за производствената дейност в завода извън площадката на обекта. На дружеството е изпратена покана за съставяне на акт за нарушение на условие в издаденото комплексно разрешително.

Заради констатирано заустване на отпадъчни води в повърхностен воден обект без необходимото за това разрешително на оператор на кравекомплексе е издаден акт за установено нарушение на Закона за водите. То е констатирано при проверка, извършена след постъпили сигнали.

Акт за нарушение Закона за управление на отпадъците е съставен и на конна база в с. Царацово заради нерегламентираното изгаряне на отпадъци, което беше усетено и в гр. Пловдив.

През месеца екоекспертите са спасили 14 безпомощни птици от защитени от Закона за биологичното разнообразие видове - сова, бързолети, бели щъркели и лястовици. Въпреки редицата трудности и логистични предизвикателства, те са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора, където специалисти полагат най-подходящите грижи за тях.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини