Превратът в Нигер: Съседните страни налагат пълна блокада и ще използват сила, ако не бъде върната властта на законния президент

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) даде днес на превратаджиите в Нигер срок от една седмица, за да върнат на власт демократично избрания президент на страната Мохамед Базум. В противен случай регионалната организация заплаши пучистите със санкции и дори възможна употреба на сила, предадоха Ройтерс и Франс прес.

ЕКОВАС се събра на извънредна среща в Абуджа - столицата на Нигерия, чийто президент Бола Тинубу бе избран по-рано този месец за следващ ротационен председател на регионалния блок. Тя призова за "незабавното освобождаване" на държавния глава Мохамед Базум и за "пълно възстановяване на конституционния ред в Република Нигер".

ЕКОВАС преустанови напълно финансовите трансакции и търговските връзки с Нигер, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че други потенциални наказателни мерки срещу извършителите на военния преврат в Нигер са забрана за пътуване и налагане на зона, забранена за полети. Използването на военна сила е потенциален вариант за действие, се подчертава в комюникето, публикувано след края на срещата. Командващите въоръжените сили на държавите от ЕКОВАС ще се съберат скоро на извънредна среща.

Комюникето осъжда подкрепата за преврата от страна на някои чужди държави и наемнически групи - явна препратка към основателя на активната в региона руска частна военна компания "Вагнер". По-рано Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си на неговите извършители. Иначе африканските държави като цяло и водещите западни сили осъдиха пуча и призоваха за възстановяване на конституционния ред в Нигер, отбелязва Ройтерс.

Тази сутрин превратаджиите в Нигер предупредиха за непосредствена, според тях, заплаха от "военна интервенция" от страна на ЕКОВАС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини