Изкуственият интелект не може да замени шпионите според шефа на британското разузнаване

Изкуственият интелект (ИИ) ще промени света на шпионажа, но няма да замени нуждата от хора шпиони, казва ръководителят на британската разузнавателна агенция MИ6 в становище, публикувано днес, предаде "Асошиейтед прес".

Ричард Мур, директор на британската служба за външно разузнаване, ще говори в Прага за развиващите се заплахи за Запада от страна на Русия и Иран и твърди, че "човешкият фактор" ще остане от решаващо значение.

"Изкуственият интелект ще направи информацията безкрайно по-достъпна и някои се питат дали това няма да извади от строя разузнавателни служби като моята", казва той в извадки от изложението си, публикувани предварително от правителството на Обединеното кралство.

"Всъщност вероятно ще се случи точно обратното", добавя той.

Мур, който и преди е предупреждавал, че Западът изостава от съперниците си в надпреварата по отношение на ИИ, ще посочи: "Уникалните характеристики на агентите на правилните места ще станат още по-значими", като изтъква способността на шпионите да "влияят върху решенията вътре в правителството или терористичната група".

Публичното говорене за шпионаж все още е нещо ново за британските разузнавателни служби, припомня АП. До 1992 г. правителството отказваше дори да потвърди съществуването на МИ6, а публичните изказвания на нейните ръководители са рядкост.

Според огласените извадки от изложението на Мур той ще каже на аудиторията си в резиденцията на британския посланик, че президентът Владимир Путин все още не успява да постигне военните си цели. Той също така ще обвини Русия в "империализъм" в Африка и ще посочи Иран като страна, подхранваща продължаване на конфликта в Украйна с доставката на безпилотни самолети и други оръжия на Русия.

Мур ще говори в Прага за "близките и продуктивни двустранни отношения между Обединеното кралство и Чехия" и освен това за историческия контекст след поредната руска инвазия в Европа, съобщиха от кабинета му, предаде "Ройтерс".

Както и при предишната негова реч, шефът на МИ6 ще обърне внимание на това, че Китай и Русия се надпреварват в овладяването на технологии като изкуствения интелект и квантовите изчисления.

За човешкия фактор в разузнаването Мур ще посочи, че хората "никога не са просто пасивни събирачи на информация: на нашите агенти могат да бъдат поставени цели и те да бъдат направлявани; те могат да забележат нови въпроси, които не сме знаели, че трябва да зададем".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини