Единадесетокласник от Варна контролира качеството на софтуера на голяма банка

Кирил Тодоров, който сега завършва 11-и клас във Варненската търговска гимназия "Георги Раковски", вече получи и прие предложение за работа в софтуерния отдел на банка KBC. Той става част от QA екипа, който отговаря за контрола на качеството на софтуера и функционалностите на сайта на банката, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За Кирил този тип работа не е новост. Вече има опит на сходна позиция в компанията "Таксбак", занимаваща се с данъчни услуги и обработка на документи на клиенти от различни държави, основно САЩ и Канада. Кирил кара стаж в отдела "Програмиране и софтуерни разработки" на фирмата в рамките на проекта "Ученически практики 2", който дава възможност на ученици от професионални гимназии да придобият опит в реална работна среда. Там той се специализира в откриване на "бъгове" и слабости в софтуера.

"Това, което научих в "Таксбак", е много ценно. То отваря врати за моята бъдеща кариера", разказва Кирил. Действително предложението за работа от банката идва още преди да е завършил 11-и клас. Идеята е първо да изкара едномесечен тестови период, в който да бъде обучен и въведен в дейността, след което да започне постоянна работа там. Той ще я съчетава с ученическите си задължения във Варненската търговска гимназия, където учи "Икономическа информатика", а догодина ще е абитуриент.

Работата по контрола на качеството е важна, защото недоволен клиент означава загубен клиент, обяснява Кирил. Той обаче не крие, че за него това е само първа стъпка. Има амбиции да се развива като програмист в банката и да продължи след време на по-висока позиция. За определени длъжности на по-високо ниво обаче се иска бакалавърска степен. Затова Кирил планира след завършването си да продължи да работи в банката, като паралелно с това се запише да учи и висше образование. Така след завършването си ще има не само диплома, но и необходимия стаж и опит за желаната от него позиция, което би му дало безспорно предимство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини