Прокуратурата спусна завеса пред разследването на инцидента с Гешев

Прокуратурата "засекрети" всякаква информация по отношение на разследването на инцидента с колата на главния прокурор Иван Гешев от 1 май.

С изявление от тази сутрин, първото официално и в писмен вид от деня на инцидента до този момент, Софийска градска прокуратура се позовава на член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, който формулира правилото, че материали по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

Постановлението за неразгласяване и позицията на СГП изрично се обосновава с "разнопосочните изказвания в публичното пространство", "множеството интерпретации на случая", както и създаването на пречки за разкриване на обективната истина".

"СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента", се посочва още в позицията.

Допълва се и че досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 1 май 2023 г.

Иначе от прокуратурата припомнят по повод досъдебното производство, водено за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК по повод взрив на 01.05.2023 г. в местността Ярема, Софийска област, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор.

Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона, гарантират от прокуратурата.

По повод въпросния израелски експерт по взривове, който се появи още деня на инцидента и за което шефът на следствието Борислав Сарафов на следващия ден "похвали" журналистите, че са много добре осведомени, се заявява, че наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, което не е включено в списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Също така се посочва и че наблюдаващите прокурори не са допускали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там.

Допълнително от прокуратурата уточниха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие действия по разследването.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини