Говорим по GSM с 20% по-евтино

По-евтини разговори по мобилния телефон ни очакват догодина. Поне с 20% ще бъде намалението на цените за крайните потребители, съобщиха от "Мобилтел". Прогнозата се основава на традиционните годишни намаления на цените, предаде АСН.

В последните 3 г. ежегодният спад в средните разходи на абонатите е 24%, като в това се включват цените на обажданията и месечната такса. Две намаления предстоят догодина на цените на едро (между мобилните оператори) - от 1 януари и от 1 юли. Това, както и засилената конкуренция между трите мобилни компании, ще доведе до спад в цените за крайни клиенти, смятат от "Мобилтел".

И без предстоящите намаления, страната ни е сред първенците по ниски тарифи в ЕС. Ние сме втори със средна цена на минута от 6 евроцента. Преди нас е само Кипър с 5 евроцента, при 14 евроцента средно за Европа. Данните са от 14-ия доклад на Европейската комисия за напредъка в телекомуникациите на страните членки.

България е и сред първенците по инвестиции в телеком сектора. Годишните вложения у нас са над 500 млн. евро, или близо 2% от БВП, при по-малко от 0,5% средноевропейско ниво. Приблизително 70% от тях (350 млн. евро) е делът на мобилните оператори.

В България делът на инвестициите във фиксирани оператори е 15-16% по-нисък от този на мобилните оператори в страната. Също с толкова е по-нисък и от дела на инвестициите във фиксирани оператори в ЕС. Цената на провалената либерализация на фиксирания сектор струва на България поне 85 млн. евро (стойността на тези 16% по-малка инвестиция във фиксирани оператори).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини