Руски кораб е натоварил оръжия от Южна Африка, заяви американският посланик

Посланикът на САЩ в Република Южна Африка заяви, че е убеден, че руски кораб е натоварил оръжия в страната, което е възможно нарушение на обявения от Претория неутралитет в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Националната валута ранд и държавните облигации на РЮА с падеж през 2030 г. увеличиха загубите си след американското изявление, тъй като търговците на валута заявиха, че се притесняват, че Южна Африка сега може да бъде изправена пред западни санкции.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоза нито потвърди, нито отрече, че такова нещо се е случило. Правителството проучва с въпроса, каза обаче той, когато опозиционен лидер го попита за това в парламента.

Посланикът на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити заяви пред местни журналисти на брифинг по-рано днес, че Вашингтон е уверен, че руски кораб е натоварил оръжия и боеприпаси от Южна Африка през декември.

"Сред нещата, които отбелязахме, бяха акостирането в Саймънс Таун между 6 и 8 декември 2022 г. на товарния руски кораб "Лейди Ар", за който сме сигурни, че е качил оръжия, боеприпаси ... преди да тръгне обратно за Русия", каза Бриджити.

Американският посланик определи случилото се като “напълно неприемливо” и добави, че сред висши представители на САЩ има "дълбока загриженост" за това, че Южна Африка не зачита декларираната от нея политика на неприсъединяване и неутралитет по отношение на войната в Русия.

Съединените щати са сериозно загрижени във връзка с акостирането на санкциониран руски товарен кораб в южноафриканско военно пристанище през декември миналата година и са изразили тази загриженост директно пред няколко представители на южноафриканските власти, заяви днес пред репортери Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент.

Южна Африка се ангажира да започне независимо разследване, ръководено от пенсиониран съдия, за предполагаема доставка на оръжие за Русия, съобщи южноафриканското правителство. То изрази разочарование от публичното изявление на американския посланик, като посочи, че въпросът е бил обсъден на неотдавнашна среща на южноафриканска делегация с американски представители и е било постигнато съгласие разследването на случая да протече по установения ред.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини