Манастирът в земенското село Пещера има свой постоянен стопанин, който ще се грижи за възраждането на духовния живот в района

Манастирът "Св. Николай Летни" над земенското село Пещера отново ще бъде възроден за нов духовен живот. Отскоро Светата обител има свой стопанин в лицето на отец Партений. Той е последният монах, напуснал мястото преди 50 години и завърнал се отново тук, за да служи на Господ. За това съобщиха от Община Земен.

Пещерският манастир беше изцяло реновиран, а откриването на обновения обект се състоя през лятото на 2019 г. Извършени бяха ремонтни, укрепителни и консервационни дейности на стойност 443 хил. лв. Средствата бяха осигурени по Програмата за развитие на селските райони. Към манастира бе изградена и туристическа екопътека. Инициативата бе подкрепена от Българската православна църква и неправителствената организация "Краищенско Светогорие" работеща за развитието на културно-историческия и поклоннически туризъм в региона.

От общинската администрация в Земен информират, че скоро се очаква да започне възстановяването и на крилото с манастирските килии. Този Великден в храма на духовното средище ще бъде отслужена и празнична литургия.

Пещерският манастир "Св. Николай Летни" има 120-годишна история. Първите сведения за него откриваме в известната Мрачка грамота на цар Иван Александър от 1 декември 1348 г., с която владетелят на българската държава дарява на обителта много имоти. Освен като Пещерски, манастирът е познат и като Ореховски - от местността, в която се намира. В различни писмени източници е срещан и като Мрачки - по наименованието на историко-географския област "Мрака" в Средна Западна България, обхващаща в основата си територията на бившата Радомирска околия.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини