Янко и Таня спечелиха сърцата на златоградската публика с вино от Първомай

Изображение 1 от 2

    За втора поредна година Янко Янков от Първомай спечели наградата на публиката на провеждания конкурс за вина „Трифониада“ в Златоград. Янко и съпругата му Таня успяха да надвият дори кметът на домакините Мирослав Янчев със своите вина - бяло сувиньон блан и червено мавруд и купаж от мерло, каберне и сира. Само два гласа повече е получил първомайският майстор, но с това спечели завинаги уважението на градоначалника: „Голям екип са Таня и Янко. Личи си, че всичко го правят с любов. Всеки може да направи хубаво вино, но не всеки може да го презентира правилно и да напълни и душата на хората!“

    Златоградската  "Трифониада" се организира за 13 път от  Александър Митушев, собственик на Етнографския комплекс.

    Днес на мегдана в Стария град се проведе ритуал по зарязване на лозята, а местни и гостуващи майстори на виното  имаха възможност да представят свои продукти.

    68 производители на домашно вино представиха 100 различни вина. Сомелиер, оценяваше и категоризираше вината. В празника участваха и много професионални производители.

    Трифониадата е превърната в голям празник за региона, а миналогодишни посетители твърдят, че е и надградена. Участниците са основно от Южна България, но идват и хора от други краища на страната. За всички гости етнографският комплекс  осигури безплатни мезета, а Богът на виното, Дионисий, лично се разходи сред хората, за да налива чашите им с вино. Дегустацията на вино беше обилно гарнирана с фолклор – музика, песни и хора.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини