Пионтковски: Дните на Пригожин са преброени

"Готвача" на руския президент Владимир Путин - собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, е обречен. Това твърди руският публицист и политолог Андрей Пионтковски в интервю за УНИАН.

Дните на "готвача на Путин" са преброени, след като Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руската армия, командващ руските окупационни сили в Украйна, и министърът на отбраната Сергей Шойгу направиха минипреврат в Руската федерация,

"Пригожин вече е осъден. В нощта на 10 срещу 11 януари в бункера на Путин беше извършен мини военен преврат. Шойгу и Герасимов дойдоха при него и го принудиха да отстрани привърженика на Пригожин Суровикин (генерал Сергей Суровикин) и да се върне обратно Герасимов като ръководител на всички военни операции” – каза експертът.

Пионтковски счита, че това е най-голямото апаратно поражение на Пригожин и Путин.

"След провала на блицкрига (в Украйна) възникна ситуация, която възниква във всяка фашистка държава след военно поражение. Основният въпрос е кой е виновен? Фюрерът или генералите? Естествено, Путин трябваше да покаже че генералите, а той пусна двете си кучета - Кадиров (лидерът на Чечня Рамзан Кадиров) и Пригожин, които нападнаха началника на Генералния щаб Герасимов и министъра на отбраната Шойгу, настоявайки те да бъдат отстранени от постовете им и изпратени боси до фронта", каза Пионтковски.

Пионтковски казва, че "готвачът на Путин" е обиждал Герасимов.

"...генералите не чакаха Путин да ги довърши, те извършиха мини-преврат: принудиха Суровикин да бъде отстранен и Герасимов възстановен. Дните на Пригожин са преброени. В КГБ-ейска атмосфера Пригожин трябва да смята за зловещо твърдението, че някой се кани да го ликвидира. Впрочем това стана много популярен наратив сред кремълските сайтове...", каза политологът.

Андрей Пионтковски вече е казвал, че Сергей Шойгу и Валерий Герасимов са извършили военен мини преврат. Експертът отбеляза, че Герасимов е назначен за командир на окупаторите в Украйна не за победата на Русия -  Герасимов и Шойгу са искали да елиминират Евгений Пригожин.

По-късно говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че украинските специални служби може да подготвят атентат срещу Пригожин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини