С нощно богослужение започна отбелязването на храмовия празник на Църногорския манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“

С нощно богослужение започна отбелязването на днешния храмов празник на Църногорския манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“ край брезнишкото село Гигинци, съобщиха на БТА от Светата обител. Заради ремонт на отоплителната и електрическата инсталация големи тържества не се предвиждат. В манастира има поклонници, дошли да почетат празника.

Църногорският манастир е сред най-посещаваните в Пернишка област. Светата обител датира от ХІ – ХІІ век. През XVI в. тук се е помещавало и килийно училище. Два века по-късно манастирът бил подпален, ограбен и разрушен.

Само след няколко години хилендарски монаси, които открили лековития извор в близост до съвременните постройки на манастира, решили да преместят обителта до него. С помощта на местното население били построени килиите, стопанските постройки и сегашната църква. Участвали са хората от селата Гигинци, Бегуновци, Ноевци, Кошерево, Селищен дол, Габров дол, Беренде, Ярджиловци и др.

Най-ценната сграда в манастира е църквата, построена през 1814 г., според експерти. Тя е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и стенописи от края на XIX в.

След 1989 година манастирът започна да възстановява своя живот като духовен център на Брезнишкия край. Благодарение на предприемчивостта на йеромонах Никанор към обителта се насочват много, различни по своя вид, дарения, с част от които е извършена реконструкция на изоставените и полуразрушени манастирски сгради.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини