ЦИК показа компонентите на машините за гласуване и запечатването

Компонентите, от които са съставени специализираните устройства за електронно машинно гласуване, бяха представени по време на днешния брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че това се прави с цел повишаване на доверието в машинното гласуване и отбеляза, че машината, на която ще бъде извършена демонстрацията, е избрана на случаен принцип от присъстващите на брифинга. 

На демонстрацията присъстваха служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, зам.-министър Благовест Кирилов, Снежана Спасова - председател на Българския институт по метрология, както и Валентин Костадинов и Росен Стоянов, също от института. 

Основният консуматив на машините е принтерната хартия, отбеляза Росен Стоянов. Той показа и отделението за изборния процес, където се намират кабелите за машината. Стоянов обясни, че то се запечатва веднъж и се разпечатва при проблем или в края на изборния ден.

Изцяло запечатано е и друго помещение, предвидено за акумулаторна батерия. То също не се отпечатва – нито в края, нито в началото на изборния процес, каза Стоянов.

Той показа и мястото на машината, където се поставят флашките, на които се събират и записват резултатите от вота. Те се предоставят от ЦИК и са два броя – основна и копие. Пристигат в ЦИК и извличат информацията след произведените избори. След това се изчистват и се използват за следващи избори, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Тя уточни, че след като приключи изборният ден и се отвори помещението за съхранението на флашпаметите, флашките се запечатват в два плика – за изчислителен пункт и за ЦИК. 

Поставят се при инсталацията на машината и се запечатват с пломба, като тази пломба не се отваря до изборния ден, каза още Матева. 

По думите й секционната избирателна комисия може да подмени сама хартията за машината, а действията на всеки, който участва в обслужването на машините и в секционните комисии са регламентирани от ЦИК.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини