"Булгаргаз" предложи 30% по-ниска цена на газа за октомври

"Булгаргаз" предложи на Комисия за енергийно и водно регулиране намаляване на цената на газа с 30% през октомври. Те са подали заявление за утвърждаване на цена на газа за октомври в размер на 247,96 лв. за мегаватчас.

Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември, което се дължи на "усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция", добавят от "Булгаргаз".

Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас, смятат от газовия доставчик.

Утвърдената цена на природния газ за септември е 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС -  с близо 19% по-висока от цената за август месецОще тогава обаче новият шеф на "Булгаргаз" Деница Златева прогнозира значително по-ниски цени следващия месец. Очаква се октомври месец България вече да получава и пълния размер по договор азерски газ.

Асен Василев: Цената за октомври включва един танкер, който уж беше много скъп, но позволява цената да падне с 30%. 

Бившият финансов министър Асен Василев излезе с позиция по обявената по-ниска цена на природния газ, която предлага "Булгаргаз" за октомври месец. Той е категоричен, че единият танкер, който бе договорен, всъщност позволява цената да е по-ниска. Това е същата цена, която ние успяхме да осигурим юни месец - 246 лева на мегаватчас, когато получихме два танкера.

"Единственият въпрос, който остава, е защо се отказахме от другите шест танкера преди да сме осигурили алтернативни доставки на газ", заявява Василев.

В петък от "Демократична България" поискаха оставката на енергийния министър Росен Христов. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини