Атанас Забуртов подреди в двора си изложба на карикатури и дърворезби

Изображение 1 от 5

    100 гравюри дърворезба и 100 карикатури украсяват двора на Атанас Забуртов.  От години негова страст е рисуването. Известен е с карикатурите си на различни теми, но в последните месеци му се налага да смени амплоато. След заразяването му с ковид, мускулатурата на 80-годишния мъж съвсем отслабва и вече трудно стои прав и ходи. За да запълни свободното си време решава да опита изработката на дърворезба. Признава, че от дете е искал да се занимава с това. Дори има един опит от годините, когато още е било трудно да си намериш подходящи инструменти. Дялкал е с най-обикновено длето. Но било трудно – излезли мазоли на ръцете му.  А сега, казва,   в интернет има и можеш да си купиш всичко. С помощта на децата си си набавя инструменти и подходящи парчета кедрово дърво. Избрано е специално, защото е меко, леко и лесно за обработка.

    Сюжетите му хрумват случайно. Казва, че всеки творец си носи емоцията в главата и му трябва подходящ момент, за да я изрази.

    За всяка гравюра са нужни около 3 дена.  Най-трудната част от изработката е шлайфането, разказва Забуртов. Има различни кръстове, маски, дракони, цветя… Има и закачливи, гравюри с карикатурен привкус. Не е имал намерение да продава творбите си, но хората доста често си харесват някои неща, особено кръстовете му, а той дори и представа си няма от пазарната им стойност .

    Иска да се срещне с други майстори – резбари, за да му помогнат в усвояването на занаята, да му кажат как по-лесно се правят нещата.

    Макар понякога вятърът да „отнася“ таблата с творбите му, Атанас Забуртов ще ги остави в двора поне още месец, за да може да ги види, всеки който иска.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини