Маркет линкс: 6 партии влизат в парламента, ИТН остава под прага

Шест са сигурните партии, които влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес, показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс".

То е проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли–5 август по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват.

"Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа, следвани от ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа.

"Възраждане" е на пето място с 8,4 процента.

С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто.

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата, е "Български възход" - с 3,9%, "Има такъв народ" събира 2,8 на сто.

Не малък е процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват.

Ако в неделя има избори, 49% заявяват, че със сигурност ще гласуват, колебаят се 14 на сто. 13 процента със сигурност няма да упражнят правото си на вот.

"Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание", коментира управителят на "Маркет линкс" Добромир Живков пред БНР.

Според него евентуална коалиция между ДБ и "Продължаваме промяната" е голямата интрига преди предстоящите предсрочни избори през октомври. Ако формациите се явят заедно на избори, част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори.

"Не трябва да забравяме и феномена на "гласуването за победителите" - който може да спечели, привлича нови избиратели. За мен по-скоро отиват понастоящем към известен позитивен ефект в числово измерение, говоря за избиратели при евентуална коалиция", посочи още социологът. При всички случаи ДБ ще бъдат част от парламента, категоричен е Живков.

По думите му доверието на избирателите в ИТН изглежда „безвъзвратно загубено“, а в „Български възход“ не се вижда „достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи“. Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята социологът.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини