Пик на звездопада Персеиди

Камерите на All Sky Fireball Network на НАСА на няколко места в САЩ заснеха метеори от Персеидите, изгарящи в нощното небе от 26 юли до 1 август 2022 г. Пикът на годишния метеорен дъжд е вечерта на 11-12 август.

Персеидите през 2022 г. няма да бъдат толкова впечатляващи, колкото бяха през 2021 г., поради пълната луна, осветяваща небето.

Персеидите са причинени от преминаването на Земята през отломки - парчета лед и скали, оставени от кометата Суифт-Тътъл, която последно премина близо до Земята през 1992 г. Персеидите достигат своя пик, когато Земята преминава през най-гъстата и прашна зона на 11-12 август. В годините без лунна светлина могат да се видят до 100 метеора на час в пика на Персеидите, според НАСА.

Въпреки че Персеидите са особено ярки, лунната светлина може да направи гледането малко трудно. Тази година пикът на Персеидите ще бъде повлиян от пълната луна, осветяваща небето.

Типичният метеороид от Персеидите (както се наричат, докато са в космоса) се движи с 214 365 км/ч, когато удари земната атмосфера (и тогава те се наричат ​​метеори). Повечето от Персеидите са малки, с размерите на пясъчно зърно. Почти нито един от фрагментите не достига земята, но ако някой все пак падне, се нарича метеорит.

Пиковите температури за Персеидите са повече от 1650 по Целзий, тъй като всеки фрагмент пътува през атмосферата и едновременно компресира и загрява въздуха пред себе си. Повечето от фрагментите се виждат, когато са на около 100 километра от земята.

Кометата Суифт-Тътъл

Всяка година Земята преминава през пътя на кометата Суифт-Тътъл. Пикът на метеорния поток Персеиди настъпва, когато Земята преминава през най-гъстата и прашна зона. 

Кометата Суифт-Тътъл е открита независимо от двама астрономи - Луис Суифт и Хорас Тътъл, през 1862 г. Когато за последен път минава покрай Земята през 1992 г., тя е бил твърде слаба, за да се види с невъоръжено око. При следващото ѝ идване през 2126 г. тя може да е видима с невъоръжено око, ако прогнозите са верни. Кометите са трудни за прогнозиране, особено дългопериодичните, каквато е Суифт-Тътъл с нейния период около 130 години.

Кометата Суифт-Тътъл е най-големият обект, за който е известно, че многократно преминава покрай Земята. Ядрото на кометата е около 26 километра. 

Когато има метеорен дъжд, вие всъщност виждате как парчетата кометни отломки се нагряват, докато навлизат в атмосферата и изгарят в ярка  светлина, очертавайки ярка пътека в небето, докато пътуват с 59 километра в секунда, според НАСА.

Метеорните потоци са кръстени на съзвездието, от което изглежда, че метеорите идват. От гледна точка на Земята изглежда, че Персеидите идват приблизително от посоката на съзвездието Персей в Северното полукълбо.

Метеорният поток Персеиди се наблюдава най-добре в Северното полукълбо до средните южни ширини и всичко, от което се нуждаете, за да го видите, е тъмнина, удобно място за сядане и малко търпение. Преди очите ви да се адаптират, ще трябва да прекарате далеч от градски светлини около 30 минути, а най-добре е да сте на широко и открито място, което ви осигурява гледка към цялото нощно небе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини