Радев насрочи парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията на президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август т. г. на 47-ото Народно събрание и насрочва предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

С друг указ президентът Радев назначава служебно правителство от 2 август с премиер Гълъб Донев. Това е четвърто служебно правителство, което назначава президентът Радев. Кабинетът ще има четирима вицепремиери.

Служебен вицепремиер по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика става Лазар Лазаров.

За служебен вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията е назначен Христо Алексиев.

Вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи става Иван  Демерджиев.

Атанас Пеканов е назначен за служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

Служебен министър на финансите става Росица Велкова-Желева, служебен министър на отбраната - Димитър Стоянов, служебен министър на здравеопазването  - Асен Меджидиев.

Служебен министър на регионалното развитие и благоустройството ще бъде Иван Шишков, служебен министър на образованието и науката - Сашо Пенов, служебен министър на външните работи - Николай Милков.

За служебен министър на правосъдието е назначен Крум Зарков, за служебен министър на културата - Велислав Минеков, за служебен министър на околната среда и водите - Росица  Карамфилова-Благова, за служебен министър на земеделието - Явор Гечев. 

Служебен министър на икономиката и индустрията става Никола Стоянов, служебен министър на енергетиката - Росен Христов, служебен министър на иновациите и растежа - Александър Пулев, служебен министър на туризма - Илин Димитров, служебен министър на младежта и спорта - Весела Лечева, а Георги Тодоров ще бъде служебен министър на електронното управление.

Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция утре от 12:00 часа.

Източник: БТА

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бат Танас
    2 -4
    15:41, 1 авг 2022
    Бърза Руменчо с машинния вот да пренареди листатите както му се иска. Пак ще има нов премиер някой като харвардските разбойници и айде догодина пак нови избори .
    Със този темп на избори Радев ще влезе в рекордите на Гинес или на чистачката Гинка която получава 2000 лева чиста заплата.
    • Из
      избори до дупка
      6 0
      17:34, 1 авг 2022
      и глад и студ тази зима и напролет ще избираме наново !
    • ..
      ...
      8 -2
      17:41, 1 авг 2022
      Президентът Радев няма никаква вина че "народните избраници" не могат и не искат да работят за интересите на народа. А само гледат лични и чуждестранни интереси. Така че ще има избори колкото трябва, няма друг начин.
  • 2
    Ра
    Равносметката на Рашков !
    4 0
    19:15, 1 авг 2022
    Всеки втори българин кара пил, дрогиран,без документи,без регистрация на превозното средство, ми много добре г-н Рашков много добре браво! Положителни промени повишаване на заплатите на работещите в системата на МВР отново и отново с 20% браво батьо!
Последни новини