Асен Василев е предложението на ПП за кандидат премиер

Кирил Петков е предложил вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за кандидат за премиер. Това стана ясно от изявление на премиера в оставка за медиите.

Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси, започна изявлението си Петков.

Заяви, че няма да допуснем няколко неща: България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава.

Няма да допуснем, защото не ни е страх - каза Петков.

Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред, каза още той.

Всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред, посочи той и допълни: „Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа "Магнитски". Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат смс-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави, така че техните прякори са с имена на чужди валути“. 

Премиерът в оставка изброи кои от задачите трябва да се свършат в следващите шест месеца. „Ние трябва да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави антикорупционната комисия. Ние трябва да сложим механизъм за разследване на главния прокурор с независим съдия. Ние трябва да сменим всички регулатори, които имат изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани. Ние трябва да променим закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. Ние трябва да приемем 22 законопроекта, така че да вървим по пътя за усвояване на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. Ние трябва да довършим стратегическия план за българското земеделие и 16 милиарда да отидат при българските земеделци. Ние трябва да завършим енергийната диверсификация и трябва да направим една държавна агенция по горите, която да включва и агенцията по горите, и предприятията, които управляват горските фондове, така че да прекъснем завинаги дървесната мафия“, посочи Петков.

Кирил Петков призова всички съмишленици, коалиционни партньори, независими депутати да се обединят в обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени. Няма пост или позиция в България, които да са по-важни от това, допълни премиерът в оставка. 

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Коцето
    3 0
    11:47, 1 юли 2022
    Не е истина...
  • 2
    Бр
    браво
    3 -3
    11:51, 1 юли 2022
    От кога чакам някой с толкова характер!Браво на момчето, толкова го дъвкаха, толкова го плюха, обаче на България и трябват такива хора като Кирил Петков и Асен Василев!
Последни новини