Областният управител на Перник иска спешна проверка на Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен

Областният управител на Перник Кирил Стоев настоява за спешна проверка в Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен. Това съобщиха от Областната администрация.

Кирил Стоев е изпратил официално писмо до кмета на Община Радомир, където се намира центърът, с копие до Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за качество на социалните услуги и омбудсмана на Република България. В него Стоев посочва, че в публичното пространство много често се публикува информация за оказван системен тормоз върху децата, настанени в центъра в Дрен.

„Официални сигнали за нарушение в дома при областният управител няма. Няма такива и в местната Агенция за социално подпомагане. Самият факт, че подобни информации се тиражират постоянно в медиите е сигнал, че там има проблем. Упреците са насочени основно към директора на социалното заведение, което е общинска услуга и който изпълнява тази дейност от три години. Твърди се, че има и нарушения от страна на персонала. Дори дарители се отказват да помагат заради недобро отношение спрямо тях“, каза за БТА Станислава Генадиева, експерт „Връзки с обществеността“ при Областната администрация в Перник.

В писмото си областният управител се позовава на тиражирана в медии информация за налични записи, от които се чува как децата са подложени на унижения и тормоз от директора на центъра. С проблема областният управител е запознал и омбудсмана Диана Ковачева, която вчера имаше приемен ден в Перник.

Центърът за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен предлага социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценно израстване и развитие на деца от 4 до 18 години, които са лишени от родителска грижа.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини