Уникален Музей на гайдата беше открит в Стойките, започна третият Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов"

    Уникален Музей на гайдата беше открит днес в родопското село Стойките, по време на третия Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Експозицията е създадена изяло с дарения, в нея са подредени предмети от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната. Музеят представя всичко свързано с гйдарското изкуство от началото на 20-ти век до днес. Сред експонатите е гайдата, под чийто съпровод е записана песента "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, която лети в Космоса. Може да се види как изглежда работилницата на майстора на гайди. Чрез визуални и аудио ефекти, могат да се видят и чуят изпълненията на емблематични гайдари.
    Националният гайдарски събор започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов в центъра на Стойките. След това отец Живко отслужи молебен за здраве и освети Музея. С шествие гайдарите се отправиха към местността Потока, където са изявите на изпълнителите.
    Официални гости на събитието бяха народните представители Михал Камбарев и Зарко Маринов, зам.-областният управител Емил Руженов, кметът на Смолян Николай Мелемов.
    Националният събор на гайдарите "Апостол Кисьов" продължава и утре. На сцената ще се изявят близо 400 гайдари от цялата страна.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини