"Продължаваме промяната" има предложение за окрупняване на общини и мандатност на кметове

На коалиционен съвет предстои да бъде обсъдено предложение за окрупняване на общините, каза на брифинг в Смолян депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. Като председател на Комисията по регионално развитие той проведе приемна в родопския град, заедно с председателя на Антикорупционната комисия, смолянския депутат Михал Камбарев. Ананиев посочи, че на приемната е имало граждани, които са заявили подкрепа и са се интересували живо от предложението за окрупняване на общините и ограничаване на мандатите на кметове и общински съветници.
„Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво. Окрупняването на общините и мандатността на кметове и общински съветници е с цел повишаване на административния капацитет. И е свързано с факта, че населението намалява. На база на преброяването, от което окончателните данни ще излязат през октомври т.г., и на база финансовите обстоятелства, ще се направи анализ. Не може общината да е най-големият работодател в едно населено място. Трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на населението и с друга цел – да вървим към децентрализация. Защото как да децентрализираме една община, която е в технически фалит?“, коментира Ананиев.
Според него, мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема, „защото в България се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решения на общи софри какво да се случва в дадена община. Трябва да видим по какъв начин да пресечем този модел. Същото важи и за общинските съветници. Подкрепям предложението общинските съветници и кметове да имат максимум два мандата. Това значи 8 години. Ако за 8 години не си успял да свършиш нещо конкретно, значи няма да го свършиш и за 20 години. Това предложение в момента се обсъжда, не е входирано. Явно хората следят темата и казват, че особено за Смолянски регион е много адекватно предложението и го припознават като възможност за разбиване на различни модели и за участие на повече хора в политиката като цяло“, коментира Ананиев.
Той заяви още, че амбицията на "Продължаваме промяната" е актуализацията на бюджета да мине до края на юни т.г. в Народно събрание на две четения.
От приемната в Смолян Настимир Ананиев посочи, че ще се проверяват сигнали от граждани за фиктивни дейности по снегопочистване, общ ремонт и поддръжка на пътища от различни фирми по републиканска и общинска пътна мрежа. Получил е сигнал и за конфликт на интереси, при който кметове сключват договори с роднини.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини