Перник се поклони днес пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България

Изображение 1 от 3

    Перник се поклони днес пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. Венци и цветя пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът на община Перник Станислав Владимиров, областният управител Кирил Стоев, председателят на общинския съвет Димитър Колев, народни представители, кметове на кметства, представители на политически партии и граждани. На почетен караул пред паметника на Ботев застанаха представители на дружество „Традиция“ облечени в четнически униформи. В отбелязването на 146-та годишнина от гибелта на Христо Ботев участва и духовият оркестър към Двореца на културата с диригент Трифон Трифонов.
    „Всяка година в 12 часа, в България плачат сирени. Смразяващият им писък полита в небесата и всички застиваме в едноминутно мълчание – почитаме героите, които са днес и в кръвта, и в сълзите и в гордостта ни. Минута мълчание пред примера на безсмъртието. Минута мълчание за нашата признателност. Прекланяме се пред подвига, мъжеството и саможертвата на хилядите, които написаха историята на България. Техният подвиг зове, задължава, вдъхновява. Историята избра Христо Ботев за символ и знаме в борбите за българската свобода. Затова в този ден, цял един народ застава в мълчалив поклон. Този ден на преклонение - заслужено отреждаме в календара - като ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България“, каза водещият на събитието.
    „Името на Христо Ботев никога не е отсъствало от нашето съзнание – няма нито един миг в изтеклите години, когато да не сме били изпълнени с преклонение към великия син на българската земя. Ботев превърна живота на своето време в поезия, в силна, вълнуваща, героична и трагична поезия, и изгоря в пламъка, който бе запалил със стиховете си. Той достигна върха на изкуството и на безсмъртието- и от този връх днес гледа на нашето време и вълнува нашите умове“, заяви директорът на Професионалната гимназия по техника и енергетика „Христо Ботев“ инж. Соня Милкова.
    Точно в 12:00ч. бяха включени и сирените в града. Всички запазиха минута мълчание в израз на признателност и почит към делото на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини