Мерките на правителството и предсрочните избори коментират политолози

Анализ на политолозите проф. Мария Пиргова и доц. Петър Чолаков

"Протестите ще имат успех, но не ги свързвам толкова с действието на правителството, кризите са много, гражданите искат бързи и автоматични действия, а няма как мерките да проработят веднага. Има и политическо въздействие, стачките в голямата си част се инспирират от работодатели, което е нонсенс", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS политологът проф. Мария Пиргова.

"За да подействат мерките, трябва да се изчакат поне месец-два, но страдат работниците. Протестите ще продължат, създават се неудобства, трябва да има и разбиране от страна на работодателите", добави тя.

Според проф. Пиргова, ако правителството подобри комуникацията си, ще е много по-добро от миналите правителства.

Относно последните социологически проучвания за електоралните нагласи политологът смята, че спадът на "Продължаваме промяната" е разбираем, след като управляват, нямат структури и партийна дейност, докато устойчивостта на ГЕРБ е резултат от клиентелата на партията.

Проф. Пиргова заяви относно мерките, че има пробойни, макар да звучат убедително. 

"Стопанството се движи на кредит, няма нищо опасно реално във взимането на заем, защото хората трябва да оцелеят сега. Важното е мерките да заработят на време. Правителството върви добре, въпреки че губи доверие", добави тя.

Политологът доц. Петър Чолаков смята, ще има споразумение между превозвачите и правителството.

"Браншове като превози и ресторантьорство бяха изключително засегнати от пандемия и войната, цените на гориват. Сега идва инфлация. Въпросът е какво прави правителстовото, за да реши енергийния проблем. Важно е да зароботи интерконектора с Гърция, което е частично решение на енергийната ни зависимост. Ние продължаваме да сме транзитна страна за доставка на газ, от което събираме такси, има договорка и за американски газ", каза още Чолаков.

"Нереалистично е правителството да изпълни цял мандат, ГЕРБ пък нямат интерес сега от предсрочни избори, те ще изчакат пет-шест месеца и ще оставят управлението да се "пържи в собствен сос". Опозицията ще говори за избори, но те няма да са съвсем скоро", смята доц. Петър Чолаков.

Според него предприетите мерки от правителството са били очаквани и би трябвало да се усетят след време, но, разбира се, опозицията ще се възползва, за да критикува за разхищение на средства и взимане заеми.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини