България на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила

България на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила. Това обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева по време на брифинг в Министерския съвет.

Регистрираните по временна закрила са 102 522 или почти 100% регистрирани по временна закрила. 

Напусналите заради войната граждани на Украйна вече наближават 6 милиона души. Пристигналите у нас към 12 май са 252 826, 148 591 са напуснали. 41% от влезлите остават у нас.

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена, стана ясно по време на брифинга.

Приоритет е интеграцията на бягащите от войната. Една от мерките за това е приемане и подпомагане от самите общности, допълни Тошева.

До края на седмицата у нас ще стартира дигитална платформа, която ще събира данни колко от украинските граждани имат намерение да останат у нас, тъй като някои вече са заявили, че ще напуснат страната след 31 май. Според данни от ново проучване, около 70% от оставащите у нас имат нагласа да започнат постоянна работа.

Над 1700 служители от МВР са преминали интензивно обучение за работа със системата за бежанците, в резултат на което над 92% от украинските граждани вече са със статут за временна закрила. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Зд
    Здравей
    6 -3
    14:55, 12 май 2022
    Идиоти не разбрах само гордеете ли се с това че храните и поите Укра фашистите вместо собствения си народ а те да се пъчат гордо пред камери и да разправят как ние българите осигурили им хабитат всъщност сме прости ц*****
    • Лу
      Лудият Макс
      2 -6
      15:28, 12 май 2022
      Ти адвокат ли си на руските орки и мародери? Виж коментара
  • 2
    Ки
    Киро жарта
    3 0
    16:29, 12 май 2022
    Разкарат ли ги от морето след края на май и за нула време от първо ще станем на последно място по приютени украинци.
Последни новини